1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Räsänen haluaisi poliisille oikeuden rangaista rattijuoppoja

Sisäministeri, kristillisten puheenjohtaja Päivi Räsänen haluaa poliisille vallan rangaista rattijuoppoja heti tien päällä. Räsäsen mukaan poliisi voisi määrätä sakkoa tai ajokieltoa, kun teosta ei ole epäselvyyttä.

talous
Päivi Räsänen
Sisäministeri Päivi Räsänen.Yle

- Meillä on tällä hetkellä yli 20 000 rattijuoppoustapausta vuodessa. Noin puolet on sellaisia yksinkertaisia tapauksia, joissa pystyttäisiin vähän ylinopeussakkojen tapaan antamaan ajokieltoa tai sakkoa siellä poliisiauton takapenkillä, Räsänen hahmotteli puolueensa eduskuntaryhmän kokouksessa Joensuussa torstaina.

Räsäsen mukaan poliisin suoralla rangaistuksella voitaisiin säästää huomattavasti valtion menoja, kun rattijuoppoja ei tarvitsisi jäljittää syyttäjän pakeille käräjäsaliin.

Sisäministeri kuitenkin korostaa, että mallin kehittäminen kuuluu virallisesti oikeusministeriölle.

Lisäsäästöjä myös päivähoidosta

Muita lisäsäästöjä valtiolle Räsänen hakisi rajoittamalla kotona olevien vanhempien oikeutta lasten päivähoitoon.

- Katson, että subjektiivinen päivähoito-oikeus voitaisiin rajata puolipäivähoitoon. Sekin on toki kipeä leikkaus monille perheille, mutta näin sekä kuntien että valtion kustannuksia voitaisiin vähentää, kristillisdemokraattien puheenjohtaja linjaa.

Räsäsen säästölistalla ovat myös maahanmuuttajat. Sisäministeri selvityttää etenkin perheenyhdistämistapausten toimivuuden. Ministerin mukaan on erikoista, että EU-maista vain Suomi ja Hollanti hyväksyvät myös kasvattilapset osaksi maahan muuttavaa perhettä.

- Olen kuullut esimerkiksi perheestä, jossa oli kahdeksan kasvattilasta. Kuulostaa kyllä omituiselta, Räsänen vihjaa sääntöjen muutostarpeeseen.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän kokous jatkuu Joensuussa perjantaihin.

Lähteet: YLE Uutiset / Paula Pokkinen

Lue seuraavaksi