Mepit arvostelevat Suomen vakuustouhua

Valtaosa Suomen 13 europarlamentaarikosta arvostelee YLE Uutisten kyselyssä kovin sanoin tapaa, jolla Suomen hallitus on yrittänyt saada vakuudet Kreikan-tuelleen. Kipakkaa arvostelua tulee myös hallituksessa istuvien demareiden ja vihreiden euroedustajilta. Monen mielestä Suomen maine luotettavana kumppanina on saanut kovan kolauksen.

velkakriisit
Euroopan parlamentin rakennus Brysselissä.
Euroopan parlamentin rakennus Brysselissä.Mikko Kuusisalo

Kokoomuksen europarlamentaarikko Ville Itälä pelkää talouskriisin selvittelyn ryöstäytyvän käsistä, jos kaikki jäsenmaat alkavat vaatia kahdenkeskeisiä sopimuksia velallismaan kanssa.

- Kyllä suhtaudun epäilevästi. Tietysti ymmärrän sen kotimaan politiikan puolelta, mutta kun katsotaan kokonaisuutta, niin toivon, että harkitaan uudelleen, mikä on Suomen etu tässä asiassa, Itälä sanoo.

Keskustan Riikka Mannerin mielestä Suomen toiminnasta puuttuu kansainvälinen osaaminen.

- Tällä hetkellä oikeastaan kukaan ei tunnu tietävän, mistä ollaan sovittu, missä ollaan sovittu ja keiden tahojen kanssa tästä on puhuttu, Manner näpäyttää.

SDP:n Liisa Jaakonsaari puolestaan vaatii nopeita ratkaisuja.

Valtaosa suomalaismepeistä suhtautuu siis Kataisen ja Urpilaisen Kreikka-retkeen hyvin kriittisesti, eikä hallituspuolueiden ja opposition edustajien välillä ole juuri eroa. Yllättäen suurinta ymmärrystä hallituksen toimet eivät saakaa demareilta vaan kokoomuksen Sirpa Pietikäiseltä, joka muistuttaa vakuuksien olleen iso asia monille äänestäjille.

Mepit huolissaan Suomen neuvotteluasemasta tulevaisuudessa

Moni meppi kertoo jo joutuneensa vastaamaan kysymykseen, eikö Suomi enää haluakaan olla pelastamassa euroaluetta. Valtaosa on myös varmoja siitä, että Suomen neuvotteluasema jatkossa vaikeutuu. Tänä syksynä pitäisi neuvotella sekä maatalous- että aluetuista.

- Suomi on aina ollut rakentava tässä EU-politiikassa. Kyllähän se muuttuu vähän enemmän siihen suuntaan, että Suomi on epäluotettavampi ja tämmöinen ongelmien aiheuttaja silloin, kun ollaan pahassa kriisissä. Tämä ei kyllä anna hyvää kuvaa Suomesta, Itälä sanoo.

Myös RKP:n Carl Haglund arvelee Kreikan vakuusjupakan vaikuttavan kielteisesti Suomen neuvotteluasemaan unionissa.

- Jos tälle sopalle ei saada onnellista ratkaisua, niin vakuusjupakka tulee muissa asioissa vastaan. Kun aletaan neuvotella talouskehyksistä ja maataloustuista, Suomen erityistarpeita ei ymmärretä eikä haluta antaa ylimääräistä, Haglund sanoo.

Vain perussuomalaisten Sampo Terho on Suomen maineen muutoksesta hyvillään.

- Suomen maine muuttuu, mutta se ei haittaa. Saadaan päättäväisempi maine. Jupakka on järkyttänyt enemmän Suomessa suomalaisia kuin ulkomailla muunmaalaisia, Terho arvelee.

YLE Uutiset tavoitti kaikki muut euroedustajat paitsi Meksikoon matkalla olevan vihreiden Satu Hassin.

Lähteet: YLE Uutiset