Magnesiumin uskotaan ehkäisevän diabetesta

Paljon magnesiumia ravinnostaan saavat saattavat säästyä aikuistyypin diabetekselta muita todennäköisemmin. Suomalaiset saavat magnesiumia muun muassa viljasta, kasviksista, marjoista, kahvista ja maitovalmisteista. Magnesiumia käytetään myös lisäravinteena helpottamaan urheilusuorituksista palautumista.

terveys

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta meta-analyysitutkimuksesta, jossa 13 magnesiumtutkimuksen aineistot analysoitiin uudestaan. Jokainen sadan milligramman lisäys päivittäisessä magnesiumin saannissa pienensi diabetesriskiä noin 14 prosenttia, analyysi osoitti. Yhteys näytti vahvalta etenkin ylipainoisilla eikä selittynyt osallistujien sukupuolella, perinnöllisellä diabetesalttiudella, seurantojen pituudella eikä tutkittujen asuinpaikalla.

Osallistujia tutkimuksissa oli yhteensä 540 000, joista vajaat 25 000 sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Magnesiumin vähyyttä on havaittu myös verenpainetautisilla sekä sepelvaltimotautia ja kroonisia kipuja potevilla, mutta magnesiumin osuus tautien synnyssä on epäselvä. Lisäksi raskausmyrkytys, eräät sydämen rytmihäiriöt ja vaikeat astmakohtaukset lievittyvät magnesiumruiskeilla, vaikka potilaalla ei varsinaista puutosta olisikaan.

Suomalaissuositusten mukaan miesten tulisi saada magnesiumia 350 mg päivässä ja naisten 280 mg. Magnesium on keskeinen sadoissa aineenvaihdunnan tapahtumissa.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim