Koe uusi yle.fi

MS-tauti on elimistön sisällissota

MS-taudissa elimistö hyökkää aivojen ja selkäytimen kimppuun. Mutta mikä on se mekanismi, joka saa elimistön luulemaan aivoja ja selkäydintä viholliseksi? Avainkysymykseen etsitään vastausta laajimassa koskaan tehdyssä MS-taudin geenitaustaa kartoittavassa tutkimuksessa. Tuloksena on jo merkittävää uutta tietoa multippeliskleroosin taustatekijöistä.

tiede
Nainen venyttelee lattialla.
Sopivan liikunnan ja kuntoutuksen avulla MS-taudin haittoja voidaan helpottaa ja ehkäistä.Mika Kanerva

Nature-lehdessä julkaistuun kansainväliseen tutkimukseen osallistuneista ryhmistä yksi oli professori Janna Saarelan ryhmä Institute of Molecular Medicine Finlandista. Asiasta kertoo Helsingin yliopiston Yliopisto-lehti.

Nuoria aikuisia

MS-tauti on yksi yleisimpiä nuorten aikuisten neurologisia sairauksia, potilaita on maailmanlaajuisesti noin 2,5 miljoonaa. MS on autoimmuunisairaus, jossa krooninen tulehdus vaurioittaa hermosoluja, ja vaikeuttaa impulssien kulkua keskushermostossa.

- Tutkimuksessa havaittiin että lähes kaikki nyt tunnistetut MS-tautiin liittyvät geenit ovat yhteydessä immuunipuolustusjärjestelmään, ja noin kolmasosan niistä on havaittu lisäävän myös muiden autoimmuunitautien riskiä, kertoo professori Saarela Yliopisto-lehdessä.

Vastustuskyvyn häiriö?

Monien nyt MS-tautiin yhdistettyjen geenien tiedettiin ennalta olevan keskeisiä immuunijärjestelmän toiminnan kannalta, joten tutkimus vahvistaa käsitystä MS-taudista elimistön immuunipuolustusjärjestelmän häiriönä.

Tutkimuksen löydöksistä toivotaan selittäjää mekanismille, jolla elimistö hyökkää aivojen ja selkäytimen kimppuun MS-taudissa. Tarkentuneet perinnöllisyysmekanismit ovat rohkaisevia myös MS-taudin ja muiden autoimmuunisairauksien täsmällisemmän hoidon ja ympäristötekijöihin liittyvän ennaltaehkäisyn kannalta.

Ei vielä geenitestejä

Tunnistetut viitisenkymmentä geenivarianttia eivät professori Saarelan mukaan vielä riitä MS-taudin paljastavan geenitestin kehittämiseen.Tarvitaan vielä jatkokartoitusta. Viidessätoista maassa tehdyssä geenitutkimuksessa oli mukana noin 10 000:n MS-tautiin sairastuneen ja noin 17 000:n terveen kontrolliryhmäläisen DNA.

Lähteet: YLE Uutiset

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Brexit

BBC:n mukaan erosta maksettava summa voisi olla jopa noin 45 miljardia euroa

Britannia on valmis maksamaan EU:lle enemmän erorahaa

Geenit

Voiko vanhenemista hidastaa? Amissi-yhteisön geenimuunnos johdatti tutkijat pitkäikäisyyden jäljille

Vaakakapina

Onko kumppanisi kommentoinut kehoasi? Vastaa Vaakakapinan parisuhdekyselyyn!

Tennis

Sharapovan toimet poliisitutkinnassa Intiassa – epäillään huijauksesta