1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. villisika

Yli-Marolan joutsenet ja villisiat muuttavat talvikoteihinsa – katso video

Kesällä ennätysyleisön houkutellut Yli-Marolan kotieläinpiha tyhjenee eläimistä talveksi. Kesän vetonaulat, villisianporsaat ja joutsenpariskunta, ovat viimeisiä talvimuuttoon lähtijöitä. Joutsenten nokka käy kohti Heinolan lintutarhaa ja porsaat kuskataan villisikafarmille. Katso video muuttopuuhista klikkaamalla kuvaa.

Villisika
Heinolan Lintutarhan Olli Vuori ja joutsen Hollolan Mintu muuttopuuhissa

Kaksi joutsenta viuhtoo hurjasti siivillään, päästää törähtäviä ääniä ja tepastelee karkuun, minkä räpylöistään pääsee. Heinolan lintutarhan Olli Vuori on lintuja sukkelampi, nappaa ne yksi toisensa jälkeen kiinni ja kantaa rei'itettyyn pahvilaatikkoon.

Näin Orimattilan Villeksi ja Hollolan Mintuksi ristityt joutsenet ovat valmiita muuttamaan Yli-Marolan kotieläinpihalta Lahdesta Heinolan lintutarhalle.

- Joutsen on iso lintu ja sillä on räpylöissään kolme terävää kynttä. Niitä saa varoa. Lintua ei voi ottaa syliin kuin pikkulasta, koska muuten se ulostaa koko ruokakirjon tuohon rinnuksille, Vuori kertoo.

Tällä kertaa joutsenten kiinniotto sujui kuitenkin mallikkaasti. Lintujenhoitajan paitakin pysyi puhtaana.

Ensi kesäksi alpakoita?

Yli-Marolassa kävi toimintaa pyörittävän Lahden 4h-yhdistyksen mukaan kesällä jopa 27 000 eläintenystävää, mikä on yli 10 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Toiminnanjohtaja Petra Kortelainen uskoo, että eläinkatraan laajentaminen houkutti uusia kävijöitä. Kesän suosikkieläimiä olivat villisiat – etenkin yllätyksenä alkukesästä syntyneet porsaat Pritni ja Kaka.

"Pienet", jo parikymmenkiloiset possut röhkivät ja herkuttelevat banaaneilla, omenoilla sekä porkkanoilla Yli-Marolassa vielä muutaman viikon. Sitten ne lähtevät possulaumaan villisikafarmille. Aikuiset villisiat Kristan ja Naanan osti yksityishenkilö.

Petra Kortelaisen mukaan villisiat piristivät eloa kotieläinpihalla, mutta ensi kesäksi Yli-Marolaan havitellaan muita eksoottisia eläimiä.

- Pehmeät eläimet ovat täällä suosittuja. Meillä on ollut puhetta alpakoista, sillä ne ovat todella terapeuttisia eläimiä, helppoja käsitellä ja kauniita. Niiden kanssa voi harrastaa vaikka agilityä, intoilee Kortelainen.

Lähteet: YLE Lahti / Hanna Lumme