Itikoiden parveilu on kuin häätanssi

Pienten itikoiden pääasiallinen tehtävä on toimia lisääntymiskoneina. Lisääntyäkseen itikoiden pitää löytää lajitoverinsa. Toverit löydettyään itikat pysyvät tiiviisti yhdessä. Kesällä parveilevat pienet itikat ovat yleensä hyttystä pienempiä hyönteisiä, jotka voivat koko päivän lennellä parvessa lähes samassa paikassa.

-Pienet itikat ovat todennäköisesti sääskiä ja parveilussa on kyse lisääntymisestä. Hää- tai parveilulentoa voi kuvailla itikoiden häätanssiksi ja itikoiden lentely on kuin ilmailunäytös. Kyseessä ovat itikat, jotka ovat niin pieniä, että ne juuri ja juuri näkee silmällä, kertoo biologi Janne Lampolahti.

Maamerkin ympärillä

Yhden populaation parveilulento kestää päivän tai kaksi.Usein itikat parveilevat jonkin maamerkin ympärillä. Maamerkki voi olla esimerkiksi pihalla oleva hiekkaläntti. Maamerkin mukaan itikat voivat suunnistaa takaisin, jos vaikka satunnainen tuulenpuuska heittää itikat pois parvesta.

Viimeiset parvet lokakuussa

Parveilevia itikoita tapaa yleisimmin kesällä. Ensimmäisiä parvia voi nähdä jo maaliskuun lämpiminä päivinä, silloin kyse on niin sanotuista hankihyttysistä tai kirsisääskistä. Eri itikkalajeja on valtavasti, satoja jopa tuhansia. Viimeisimpiä parvia näkee vielä lokakuussa ennen pakkasten tuloa.