Sairaalavaihtoehdot on ruodittu

Keski-Suomen keskussairaalan tulevaisuus ratkaistaan syksyn aikana. Selvitykset keskussairaalan peruskorjausta tai uudisrakentamista koskevista vaihtoehdoista ovat valmistuneet. Torstaina esiteltävien tietojen pohjalta ratkaistaan, peruskorjataanko sairaala nykypaikallaan vai nouseeko Kyllönmäelle kokonaan uusi sairaala.

sosiaali- ja terveyshallinto
Keski-Suomen keskussairaala
YLE Keski-Suomi

Torstaina julkistettavista selvityksistä odotetaan tukea ratkaisulle siitä, onko keskussairaala viisainta korjata tai modernisoida osittain vai rakennetaanko kokonaan uusi sairaala. Sairaanhoitopiirin hallituksen pyynnöstä tutkittiin neljän eri vaihtoehdon kustannuksia, nykyrakennusten jälleenmyyntiarvoa, toiminnan järkeistämisestä saatavia hyötyjä ja rahoitusmalleja. Sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Leila Lindell Äänekoskelta ei lähde ennakoimaan tulevaa ratkaisua.

- Ensiksi on tehtävä linjaratkaisu. Jos lähdetään peruskorjaamaan vanhaa, niin silloin ei päästä toimintojen uudistamiseen eikä käyttötalouden kustannuksia saada alaspäin. Siinä puhutaan 10-20 miljoonan euron vuosikuluista. Lisänä ovat remontointikustannukset, jotka voivat hyvinkin olla yhtä suuret kuin kolmen muun esillä olevan vaihtoehdon kustannukset, arvelee Lindell.

Päätös tehtävä syksyn aikana

Sairaanhoitopiirin hallitus odottaa nyt selkeää faktatietoa neljän eri vaihtoehdon kustannuksista ja vaikutuksista. Päätöksenteon kannalta merkittävä tieto on myös se, minkälaiseksi arvioidaan nykyisten kiinteistöjen myyntiarvo. Käyttöä tiloille saattaisi hyvinkin löytyä.

- Kyllä niille varmaan kysyntää on, koska näiden kiinteistöjen jatkojalostaminen on varmasti mahdollista. Siinä on erittäin tärkeää yhteistyö Jyväskylän kaupungin kanssa, joka on sairaanhoitopiirin isoin omistajataho, sanoo Leila Lindell.

Sairaanhoitopiirin suurinta äänivaltaa käyttävä Jyväskylä ei kuitenkaan voi päättää keskussairaalan kohtalosta yksin. Kantansa tueksi se tarvitsee ainakin toisen maakunnan teollisuuskaupungeista eli Äänekosken tai Jämsän.

Torstaina julkistettavien talouslukujen pohjalta sairaanhoitopiirin hallitus lähettää esitetyt vaihtoehdot kuntiin lausuntokierrokselle. Jäsenkunnilla on pari kuukautta aikaa kantansa ratkaisemiseen, sillä sairaanhoitopiirin hallitus pyrkii päättämään asiasta marraskuussa. Leila Lindell ennakoi, että sairaanhoitopiirin toiminta on jatkossakin Kyllönmäellä.

Lähteet: YLE Keski-Suomi