1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pussikaljaelokuva

Pussikaljaelokuva tuo romaanin lihaksi ja vereksi

Kolme kaverusta, pussikaljaa, helteinen Kallio ja valinta elämäntavasta vain olla - tarina yhdestä päivästä avaa ikkunan osaan suomalaista yhteiskuntaan.

Pussikaljaelokuva
Ohjaaja Ville Jankeri on myös käsikirjoittanut ensimmäisen elokuvansa, yhteistyössä Pussikaljaromaanin kirjoittaja Mikko Rämmisen kanssa.YLE / Katja Oittinen

Ohjaaja Ville Jankeri oli valmistunut Englannissa kansallisesta tv- ja elokuvakoulusta, kun hän luki Pussikaljaromaanin arvostelun lehdestä vuonna 2004. Hän tiesi heti löytäneensä ensimmäisen pitkän elokuvansa ainekset, ja seitsemän vuoden jälkeen Pussikaljaelokuva on ensi-illassa 2.9.

Käsikirjoitus hiottiin lopulliseen muotoon Jankerin ja Pussikaljaromaanin kirjoittaja Mikko Rimmisen toimesta.

- Päädyimme jopa kehittelemään uusia juttuja elokuvaan, Jankari paljastaa.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat Helsingin Kallioon, missä elokuvakin kuvattiin.

Yhteiskunnan antisankarit

Pääosassa nähdään kaverikolmikkona nähdään Eero Milonoff, Jussi Nikkilä ja Ylermi Rajamaa. Näistä ensimmäinen sanoo näyttelemänsä Hennisen maailman olevan tuttu.

- Nämä kaverit ovat valinneet elämäntapansa, eivätkä he ole luusereita, vaikka yhteiskunta niin haluaisi heidät määritelläkin. Jos he haluaisivat, he voisivat olla vaikka Nokian insinöörejä, mutta he ovat onnellisia kavereidensa seurassa tekemättä mitään. Minun mielestäni ihmisten pitäisi toimia niin, että he ovat onnellisia, ja se onni löytyy tuolla tavalla, ei siinä pitäisi olla mitään pahaa.

- Yhteiskunta odottaa, että sille tienataan rahaa. Tämmöiset kaverit ovat silloin uhka yhteiskunnalle. Se anarkia syntyy siitä, että yhteiskunnan odotukset ja ihmisten onnellisuus eivät kohtaa.

Lähteet: YLE / Katja Oittinen

Lue seuraavaksi