Yövuorossa kahvitellaan ilman donitseja

Syksyn tullessa myös kaupungin yöelämä hiljenee. Parhaimmassa tapauksessa yövuorot ovat poliisille pelkkää järjestyksen valvomista ja kahvittelua sopivin välein.

yötyö
Poliis parioi Lappeenrannan satamassa
YLE

Yövuorossa Etelä-Karjalan poliisi aloittaa työt seitsemältä illalla ja päättää ne kahdeksalta aamulla. Kesän rientojen ja kesälomalaisten palatessa töihin poliisin yövuorotkin rauhoittuvat osittain pelkäksi järjestyksen valvonnaksi. Poikkeuksena kuitenkin erityisillat, jolloin tietyt partiot painottavat kierrostaan tapahtumapaikalle.

Vanhempi konstaapeli Antti Hietamies, myöntää että järjestyksen valvonnasta ei pääse mihinkään myöskään vapaa-ajalla. Valvominen kuitenkin johtaa vain ääritapauksissa soittoon työpaikalle.

Partiopoliisien työajat vaihtelevat viikoittain aamu- ja yövuorojen välillä. Nuorempi konstaapeli Jaakko Viitanen kertoo kokemuksen äänellä, että työvuoroihin tottuminen vaatii oman sopeutumisensa.

- Yöunet voi jäädä välillä vähemmälle, mutta se on vain asia, johon täytyy sopeutua tässä partioinnissa.

Poliisille ei donitsia

Yövuorolaisten työaikaan kuuluvat myös tarpeelliset kahvitauot. Toisin kuin elokuvista ja piirretyistä on opittu, poliisi tyytyy usein pelkkään kahviin tauollaan. Syömiseen poliisit keskittyvät vain ennen ja jälkeen työvuoron.

- Hyvin harvoin ollaan donitseihin sekaannuttu, kertoo nuorempi konstaapeli Viitanen.

Lauantaina 3.9. vietetään Poliisin päivää Lappeenrannassa ja Imatralla. Partiopoliiseille päivä on kuitenkin normaali työpäivä.

- Astetta paremmat kahvit ehkä tulee nautittua, toteaa Jaakko Viitanen.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala