Kameran korjauttaminen on ekoteko

Juha Saviluoto on kamerakorjaaja, jonka yhden miehen korjaamo paisui 30 henkeä työllistäväksi yritykseksi. Yksi korjaamo on Turussa ja toinen Helsingissä. Töitä ja vipinää tuntuu alalla riittävän.

kamerat
Vähänkin arvokkaampi kamera kannattaa korjauttaa mielummin kuin heittää roskiin. Kuvassa kamerakorjaaja Timo Saviluoto.YLE / Henri Kirkanen

Nyttemmin Juha Saviluoto toimii yritystensä toimitusjohtajana ja jättää ihan mielellään hienomekaaniset työt ammattitaitoiselle henkilökunnalleen.

- kyllä se alalle joutuminen oli vähän sattuman kauppaakin. Olin juuri valmistunut hienomekaanikoksi ja kaveri kysyi kiinnostaako kamerakorjaus ja kiinnostihan se. Samalla tiellä ollaan vieläkin. Ei tämän alan yrityksiä enää montaa ole Suomessa, Saviluoto tietää.

Kouluttaa itse ammattilaisensa

Alalle ei ole olemassa mitään kouluja. Usein kameroiden maahantuojat perehdyttävät korjaajat uusiin kameramalleihin.

- Kyllä me itse koulutamme tarvitsemamme työvoiman. Tällä hetkellä meillä on tarvitsemamme henkilökunta ja töitä tuntuu riittävän. Meillä on sopimuksia maahantuojien takuukorjuksista ja ihan yksityisetkin henkilöt löytävät meille, kun apua tarvitaan, kertoo Saviluoto.

Kannattaako halpiskamera korjauttaa?

Jos kamera on vähänkin arvokkaampi ja siihen tulee vikaa, niin se kannattaa pääsäntöisesti korjauttaa. Kustannusarvio kyllä kannattaa ensin pyytää ja sitten arvioida kannattaako korjaus.

- Nykyään on jo sellaisia alle satasen kameroita ja jos sen korjaus maksaa vaikka viisi kymppiä, asiakas mielellään jo vaihtaa kameraa uudempaan tai vaikka mukavamman väriseen. Jo sadanviidenkympin kameroita korjaamme täällä päivittäin.

- Valitettavasti se on vain niin, että halpa kamera menee usein roskiin, koska korjauskulut ovat niin korkeat. Me kyllä hoidamme myös romut kierrätykseen, Saviluoto naurahtaa.

Digikamerat jopa helpompia kuin mekaaniset

Nykyaikaiset digikamerat pitävät sisällään piirilevyjä ja komponentteja, jotka ovat tuttuja vaikkapa tietokoneesta. Useat kamerat jopa sisältävät sellaisen.

- Nykykamerat ovat jopa helpompia korjata kuin vanhat mekaaniset laatukamerat. Sisällä on paljon isoja kokonaisuuksia ja piirikortteja, jotka voidaan vaihtaa vaihtaa ja korjaaminen on nopeaa.

- Erilaiset säädöt sitten ovatkin toinen asia. Tarkennus, valotus ja muut säädetään tietokoneiden ja mittalaitteiden avulla kohdalleen, kertoo Juha Saviluoto.

Kameran korjaus on ekoteko

Halvat matkapuhelimet ja muut kodinkoneet ovat totuttaneet ihmiset hylkäämään rikkinäiset laitteet korjaamisen asemesta.

- Nykyään on niin paljon elektronista kertakäyttötavaraa, että ongelmajätettä syntyy ihan valtavasti. Minun mielestäni vähänkin arvokkaampi kamera kannattaa mielummin korjata kuntoon kuin heittää roskiin, Juha Saviluoto evästää.

Lähteet: YLE Turku / Henri Kirkanen