Mykkäelokuvafestivaaleilla herkutellaan mestariteoksilla

Forssan Mykkäelokuvafestivaalit ovat korkeatasoisimmat kuin koskaan. Festivaali keskittyy tänä viikonloppuna pohjoismaiseen elokuvatuotantoon. Kahden päivän aikana näytettävien mykkäelokuvien joukossa on peräti neljä mestariteosta, arvioi mykkäelokuvasta vastikään kirjan tehnyt Kari Glödstaf.

mykkäelokuvat
Mies ja kirja kadulla
Kari Glödstafin löytää Forssan festivaaleilta ainakin neljä helmeä. Lisää niitä löytyy hänen esseekokoelmastaan Kirjoituksia mykkäelokuvista.YLE / Eeva Hannula

Kirjailija Kari Glödstaf arvioi, että Forssan mykkäelokuvafestivaalien kaikki elokuvat ovat loistavia, mutta festarien helmenä hän pitää vuonna 1922 valmistunutta tanskalaisen Benjamin Christensenin ohjaamaa Noitaa, joka kuvattiin öisin.

Noita eli Häxan koostuu seitsemästä jaksosta. Elokuva kertoo tarinan taivaasta ja helvetistä.

- Elokuvassa on jakso, joka kertoo inkvisitiosta ja esimerkiksi jakso, joka käsittelee riivattuja noitia, ihmisiä, jotka olisi todennäköisesti keskiajalla poltettu roviolla. Häxan, Noita on loistava dokumentti, arvioi Kari Glödstaf.

Lappeenrantalainen Kari Glödstaf on myös vastikään kirjoittanut kirjan mykkäelokuvista. Kirjoituksia mykkäelokuvista-teokseen on päässyt 20 esseetä eri mykkäelokuvista, mukana tietenkin myös Tarina viidakon valtiaasta.

Vaikuttava viidakon kuningas

- Tarzan apinain kuningas oli suuritöinen elokuva, jonka ohjasi Scott Sidney vuonna 1918. Paikallisia tummaihoisia värvättiin satapäin alkuasukaskyläkohtauksia varten ja lukuisat elokuvassa esiintyvät kissaeläimet olivat ammattilaisten kouluttamia.

- Koulutettujen eläinten käyttäminen ei ollut elokuvissa vielä tuolloin samalla tasolla kuin nykyään, joten asiansa osaavia ihmisapinoita oli vaikea löytää. Niinpä elokuvaan tehtiin nykykatsojan mielestä huvittava, mutta tuolloin kuitenkin ainoa mahdollinen ratkaisu: ihmisapinat olivat valepukuun puettuja voimistelijoita. Illuusio ei ollut täydellinen tuonkaan ajan katsojien silmissä, mutta ratkaisu toimii kelvollisesti, kirjoittaa Kari Glödstaf kirjassaan Kirjoituksia mykkäelokuvista.

Kirjan kirjoittamisurakasta Kari Glödstaf kertoo, että hänellä oli periaatteena esseiden aiheita valitessaan se, että jokaisen elokuvan, josta hän on esseen kirjoittanut, pitää tavalla tai toisella myös löytyä ostettavaksi.

- Ihmisen on turha lukea sellaisesta mykkäelokuvasta, jota hän ei voi koskaan nähdä.

Kahdeksan elokuvaa kahden päivän aikana

Forssan mykkäelokuvafestivaalin käynnistää perjantaina iltapäivällä esitettävä tanskalainen Die Gezeichneten eli Rakastakaa toisianne vuodelta 1922. Perjantai-iltana on myös mahdollisuus nauttia vuonna 1918 tehdystä elokuvasta Sången om den eldrödä blomman eli Laulu tulipunaisesta kukasta, joka on perustuu Johannes Linnankosken samannimiseen romaaniin.

Festivaalin päättää lauantai-iltana esitettävä Hotel Imperial vuodelta 1927. Jännitysdraaman tapahtumat sijoittuvat ensimmäiseen maailmansotaan.

Lähteet: YLE Häme / Eeva Hannula