1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Snellman (elintarvikeyritys)

Snellman-konserni edelleen hyvässä vauhdissa

Pietarsaarelainen liha-alan konserni Snellman juhlii 60-vuotista taivaltaan ja jatkaa edelleen kasvuaan. Henkilökunnan määrä on noussut jo 900:ään. Uusimpiin investointeihin yrityksellä kuluu 20 miljoonaa euroa.

Lena Holmberg esittelee isälleen, Per Snellmanille Snellmanin lihatalon uudehkoa metwurstin tuotantolinjaa. Kuva: YLE / Kalle Niskala

Snellman-konsernin liikevaihto on nousemassa tänä vuonna yli 200 miljoonaan euroon. Siitä noin kymmenen prosenttia tulee Ruotsista. Yritysostojen myötä henkilökunta on tänä vuonna kasvanut sadalla hengellä ja on nyt 900 henkeä. Tämän vuoden investoinneilla rakennetaan valmisruokatehdas Ruotsiin ja laajennetaan toimintaa Pietarsaaressa ja Keravalla. Investointien arvo on 20 miljoonaa euroa.

Valmisruokien suosio kasvussa

Snellmanin päätuotteet tulevat lihanjalostuksesta, mutta kiivainta kasvu on valmisruokien puolella.

- Valmisruuissa kuluttajien vaatimustaso on noussut ja etenkin hyvistä raaka-aineista tehtyjen, kallimpien valmisruokien menekki on kasvussa, sanoo Snellman-konsernin toimitusjohtaja Martti Vähäkangas.

Tuontiliha uhkaa markkinoita

Vähäkangas on kuitenkin huolissaan tuottajista. Sika- ja nautatiloilla tuottajahinnat ovat kohonneet muun muassa rehun kallistumisen myötä. Kuluttajahinnoilla nousua ei ole kompensoitu. Hänen mukaansa Suomen lihamarkkinoita uhkaa myös tarjolla oleva ulkomainen ylijäämäliha. Se saattaa sotkea hyvinkin nopesti maamme pienet lihamarkkinat.

Snellman-konsernissa juhlitaan perheyrityksen pitkää taivalta perjantai-iltana henkilökunnan kanssa ja lauantaina Pietarsaaren kävelykadulla pidetään grillijuhlat kaikelle kansalle.