1. yle.fi
  2. Uutiset

Obama peruutti saastemääräysten kiristämisen

Presidentti Barack Obaman hallinto on pyytänyt Yhdysvaltain ympäristövirastoa vetämään takaisin esityksen, joka olisi tiukentanut ilmansaasteita koskevaa lainsäädäntöä. Maan suurteollisuus ja republikaaninen puolue juhlivat poliittista voittoa.

luonto

Lakiesityksen peruuttamista perustellaan tarpeella vähentää elinkeinoelämän hallinnollista säätelyä ja säätelyyn liittyvää epävarmuutta aikana, jolloin maan talous on elpymässä.

Yhdysvaltain teollisuus ja republikaaninen puolue ovat vastustaneet säädösten kiristämistä. Niiden mielestä tiukennukset haittaisivat yrityksiä kehittymästä ja työllistämästä. Vastustuksen takia ympäristövirasto EPA oli useaan otteeseen jo lykännyt lakiesityksen tekemistä.

Lakiesitys olisi tiukentanut maanpinnan tasalla leijuvan otsonin pitoisuuksia. Määräys olisi edellyttänyt, että tehtaat, samoin kuin öljyä ja maakaasua käyttävät voimalaitokset olisivat joutuneet vähentämään otsonia synnyttävän typen oksidien päästöjä.

Ympäristöviraston johto ja Yhdysvaltain luonnonsuojelijat ovat pettyneitä päätökseen. Niiden mielestä tiukemmat saastemääräykset olisivat säästäneet miljardikaupalla terveydenhoidon kustannuksia ja estäneet tuhansia sydän- ja keuhkosairauksien aiheuttamia ennenaikaisia kuolemia.

Presidentti Obama vakuutti, että hän ja hänen hallintonsa on sitoutunut suojelemaan luontoa ja kansalaisten terveyttä, kertoo National Public Radio -uutiskanava.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi