1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Turun sairaalapalon syy yhä epäselvä

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa perjantaiaamuna syttyneen tulipalon tutkinta on jatkunut heti lauantaina aamulla. Kokonaiskuva alkaa hahmottua, mutta lisätutkimuksia tarvitaan edelleen, kertoo onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi.

Kotimaan uutiset
Palanut sairaalasänky.
Tyksin ensiapupoliklinikka ja A-sairaala kärsivät tulipalossa mittavat vahingot.YLE / Dmitri Volgin

Paikalla pahoin vaurioituneessa sairaalarakennuksessa on onnettomuustutkintakeskuksen tutkijoiden lisäksi poliisin ja pelastuslaitoksen henkilökuntaa. Myös perjantaiaamuna palon sammutustöissä olleita palomiehiä on paikalla kertomassa palon ja sammutustöiden etenemisestä.

Valokuvauksen ja haastattelujen avulla tutkijat pyrkivät saamaan täsmällisen kuvan tapahtumista. Selvää on, että palo eteni jopa harvinaisen nopeasti, sillä vaikka palo-ovet estivät tulen leviämisen, esimerkiksi sähköjohtojen ja kaapeleiden sekä happiputkien läpiviennit muodostivat rakennukseen aukkoja, joiden myötä tuli pääsi leviämään.

Alustavien arvioiden mukaan räjähdysmäinen ja erittäin kuuma palo saattoi alkaa sähkölaitteista ja siihen liittyy kenties happivuoto.

Tuuletus jatkui läpi yön

Pelastuslaitos jatkoi sairaalan tuulettamista ja tilojen kuivatusta läpi yön. Palossa syntyi kosolti myrkyllisä kaasuja ja paikat tahrannut noki on öljymäistä tahmaa, kuvailee päivystävä palomestari. Tilojen raivaus onkin iso urakka, sillä tavaraa on vietävä pois kuormatolkulla.

Raivaustyöt ovat sairaalan kontolla ja voivat alkaa, kunhan palonsyyntutkinta on päätöksessään. Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi arvioi, että tutkimukset kestävät viikonvaihteen yli.

Palanut sairaala on ollut pelastustöiden alettua pelastuslaitoksen hallinnassa. Henkilökunta sai perjantai-iltapäivänä käydä parin tunnin aikana hakemassa talosta henkilökohtaisia tavaroitaan, kuten autojen avaimia ja vaatteitaan.

Pelastuslaitos luovuttaa sairaalarakennuksen sairaalan hallintaan todennäköisesti lauantaipäivän aikana.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi