1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taivaankappaleet

Matka meteoriitiksi on pitkä

Asteroidi, meteoroidi, meteori ja meteoriitti. Anteeksi mitä? Taannoin maapallon ohitti kuorma-auton kokoinen asteroidi 12 000 kilometrin päästä. Taivaalla lentelee myös muitakin kuin asteroideja. Lahden Ursan Marko Kämäräinen selventää mitä kaikkea yläpuoleltamme löytyy.

Kuva: Ilmatieteen laitos

Asteroidi on kappale, joka on tyypillisesti Marsin ja Jupiterin väliseltä asteroidivyöhykkeeltä. Asteroidin koon määritelmä vaihtelee. Yli 20 metriä halkaisijaltaan oleva voisi olla asteroidi tai ainakin pienasteroidi, kertoo Lahden Ursan puheenjohtaja Marko Kämäräinen.

- Muitakin asteroideja on kuin tuolla Marsin ja Jupiterin välillä. Niitä sitten menee enemmän ja vähemmän tuolla taivaalla.

Meteoroidi on asteroidin kaltainen. Se on pieni kivenkappale, joka kiertää avaruudessa. Se ei ole tullut maan ilmakehään eikä maan pinnalle.

- Meteoroidi on kooltaan pienempi kuin asteroidi, Kämäräinen selventää.

Miltei saman nimen meteoroidin kanssa omaa meteori. Meteori on pieni kivenkappale, joka tulee ilmakehään ja palaa tähdenlentona.

- Tyypillisesti meteori on pieni hiekanjyvän kokoinen palanen, joka tulee avaruudesta kovalla voimalla ja palaa ilmakehässä.

Meteoroidista tulee puolestaan meteoriitti, jos se selviää maan pinnalle asti.

- Meteoriitti voi olla hyvinkin pieni kappale, puhutaan halkaisijaltaan ihan kymmenen millimetrin kokoisista.