Janakkalan kirkosta tulee hääpareja ulos liukuhihnalta lauantai-iltana

Janakkalan Hääyö-tapahtumassa vihitää lauantaina 16 paria avioliiton satamaan Pyhän Laurin kirkon lyhyessä seremoniassa. Monet parit haluavat välttää suurta häähumua ja hulinaa. Janakkalan seurakunta odottaa ensimmäistä kokeilu iltaa ja yötä jännityksellä. Pareja tulee pitkin eteläistä Suomea.

häät (perhejuhlat)
Janakkalan kirkon ovi odottaa lauantaina kaikkiaan 16 hääparia.
Janakkalan kirkon ovi odottaa lauantaina kaikkiaan 16 hääparia.Janakkalan seurakunta / Kimmo Hurri

Yksi Hääyön viidestä vihkivästä papista on seurakuntapastori Kaiju Himanen. Hänen mukaansa seurakunta ei ole kysellyt ilmoittautuneilta pareilta, miksi he haluavat pienimuotoiset kirkkohäät. Seurakunta vastaa heille tulleeseen toiveeseen: papin edessä voi mennä naimisiin ilman suuria järjestelyjäkin.

- Tässä on selvää epätietoisuuttakin. Jotkut ovat luulleet, että kirkon saa käyttöön vain suuriin häihin. Se ei pidä paikkaansa. Kirkossa voi sanoa ”tahdon”, vaikka paikalla ei olisi kuin kaksi todistajaa. Nekin järjestyvät haluttaessa seurakunnan toimesta, sanoo Kaiju Himanen.

Liukuhihnavihkimisiä?

Hääyön vihkimiset alkavat lauantaina ennen iltakahdeksaa ja päättyvät keskiyön jälkeen. Aikaa kullekin vihkimiselle on 20 minuuttia. Ennen tilaisuutta jokainen pari voi tavata etukäteen papin ja jutella hänen kanssaan puoli tuntia. Seurakunta on lähettänyt pareilla listan, josta he voivat toivoa itselleen vihkivirren ja häämarssin.

- Tämä on papille haaste, miten jokaisesta vihkimisestä saadaan henkilökohtainen, vaikka kaikille toistettaisiin suunnilleen samat sanat. Jokaiselle tietenkin tehdään omalla nimellä kysymys, onhan kyseessä myös juridinen toimenpide. Rukouksessa pappi voi ottaa esiin asioita, joita keskustelussa on noussut esiin tai muuten parista tietää.

- Ennakkoon jokainen pari tietää, että vihkitoimitus ei sisällä parille pidettävää henkilökohtaista puhetta. Muualta, muun muassa Espoosta ja Tampereelta, näistä hääöistä on tullut hyvää palautetta. Meitä jännittää miten järjestelyt toimivat ja aikataulut pitävät. Jotakin tämän kaltaisten häiden suosiosta kertoo, että vain kuusi pareista on Janakkalasta, muut tulevat lähiseuduilta, sanoo Kaiju Himanen.

Monenlaisia pareja

Jokainen pari voi kutsua kirkkoon 10 vierasta ja tuoda mukanaan kaksi todistajaa. Vihkimisen jälkeen seurakunta vielä tarjoaa pareille ja heidän todistajilleen kakkukahvit.

- Likikään kaikkia pareja emme tunne. Joukossa on pareja, jotka aikanaan on vihitty maistraatissa, mutta nyt haluavat kirkollisen vihkimisen. Osalla on isojakin lapsia. Vaikka lapset on kastettu, vanhemmat eivät ole halunneet isoja kirkkohäitä. Sitten on joitakin, jotka haluavat pitää häänsä yllätyksenä ystäville ja jopa sukulaisille. He ovat pyytäneet, että edes kuulutuksia ei lueta kirkossa. Kaikki eivät halua häidensä takia isoja järjestelyjä.

Lähteet: YLE Häme