IAEA: Iran tuottaa ydinpommin raaka-ainetta

Kansainvälinen ydinenergiajärjestö IAEA sanoo olevansa yhä huolestuneempi Iranin ydinohjelmasta. Järjestö on saanut tietoja, joiden mukaan Iran on ottanut käyttöön laitteistoa, jonka avulla uraania voidaan rikastaa ydinaseisiin sopivaksi.

Ulkomaat

Erityisen huolestuttavaa on, että Iran on siirtämässä uraanin rikastuslaitoksensa maanalaisiin tiloihin. Vuoren sisään kaivettu Fordon rikastuslaitos kestäisi pommi-iskun.

Yhdysvallat ja Israel ovat sanoneet, etteivät ne sulje pois ennaltaehkäisevän iskun mahdollisuutta, jotta Iranin aikeet ydinaseen rakentamiseen saadaan estettyä.

Iran on jatkuvasti vakuuttanut, että sen ydinohjelma on puhtaasti rauhanomainen. Rikastettua uraania käytettäisiin ainoastaan teollisuuden ja lääketieteen tarpeisiin.

Iran on kuitenkin kieltäytynyt päästämästä ulkomaisia tarkkailijoita ydinlaitoksiinsa. Tämän takia YK on asettanut maalle erilaisia pakotteita.

Kesäkuussa Iran ilmoitti kolminkertaistavansa uraanin rikastamisen kapasiteetin samalla, kun sentrifugit siirretään Fordon laitokseen. Fordo sijaitsee shiiamuslimien pyhän kaupungin Qomin lähellä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP