Kokoomuksen Kataja: Pikavipit kiellettävä lailla

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sampsa Kataja kieltäisi pikavipillä saatavat luotot lailla. Eri rajoitusesitykset, kuten ikärajat eivät Katajan mielestä korjaa ongelmaa kokonaan.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Katajan mielestä pikavipit voitaisiin kieltää lailla kokonaan.

- Vastuullisessa markkinataloudessa tulee olla rohkeutta kiletää toiminta, jonka sosiaaliset ja kansantaloudelliset haitat ovat paljon suuremmat kuin henkilökohtaiset hyödyt. Pelkästään kysyntä ei saa määrätä mitä tuotteuta ja palveluita voi tarjota, hän sanoo.

Pikavipit houkuttelevat velkaantumaan kevytmielisesti ja lisäämään velkaa yli lananottajan maksukyvyn. Harkitsemattomuuttaan ylivelkaiset syrjäytyvät tai ajautuvat harmaan talouden piiriin. Velkaantuminen estää myös velkajärjestelyyn pääsemisen, Kataja perustelee.

Pikavipit tilataan yleensä tekstiviestillä ja ne ovat muutaman sadan euron suuruisia ja muutaman viikon tai kuukauden mittaisia lainoja. Myös internetissä voi solmia pikaluottosopimuksia. Pikavipeillä ei ole vakuuksia. Niiden korot ovat tavallisiin luottoihin verrattuna monikymmen- jopa monisatakertaiset.

Pikavippiyritysten toimintaa on jo rajoitettu. Alan yritysten on muun muassa rekisteröidyttävä ja yöaikaan otettuja pikavippejä saa nostaa vasta aamulla klo 7:n jälkeen.