1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Iran sanoo surmanneensa kymmeniä kurdikapinallisia

Iranin joukot kertovat surmanneensa ainakin 30 kurdiopposition jäsentä taisteluissa lähellä Irakin rajaa. Eversti Hamid Ahmadin mukaan Iranin vallankumouskaarti on käynyt kiivaita taisteluja iranilaisen kurdiryhmän Pejakin kanssa Sardashtin rajakaupungin ulkopuolella.

Ulkomaat

Maan television lainaama Ahmadi sanoo, että kuolonuhrien lisäksi taisteluissa haavoittui noin 40 kurdia, hän sanoo. Hallituksen joukkojen kärsimistä tappioista ei ole tietoa.

Pejak kamppailee kurdivähemmistön oikeuksien lisäämiseksi Iranissa. Pejakin ja hallituksen joukkojen välillä on viime vuosina ollut satunnaisia yhteenottoja.

Iranin vallankumouskaarti ilmoitti viime viikolla aloittavansa uuden sotilasoperaation, jonka tarkoitus on häätää Pejak raja-alueelta.

Iran on syyttänyt Irakin kurdeja turvapaikan tarjoamisesta Iranin kurdikapinallisille, ja on pommittanut satunnaisesti Pejakin tukikohtia Irakissa, jossa kurdit hallinnoivat Pohjois-Irakia autonomisena alueena. Iran on syyttänyt myös Yhdysvaltoja, Britanniaa ja Israelia pyrkimyksistä lietsoa jännitystä Iranin rajoilla maan hallituksen heikentämiseksi. Maat ovat kiistäneet syytökset.

Irakissa oleva Pejakin edustaja Shirzad Kamanger ilmoitti maanantaina yksipuolisesta tulitauosta. Hän vetosi Iraniin, jotta se lopettaisi kapinallisten tukikohtien pommittamisen ja aloittaisi neuvottelut kurdien kanssa.

Ahmadi sanoo, ettei Iran ole vielä tehnyt päätöstä suhtautumisesta tulitaukopyyntöön. Hänen mukaansa tulitauko on kuitenkin tarkoitukseton, jos Pejak ei vetäydy raja-alueilta avatakseen tietä mahdollisille neuvotteluille.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi