1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pakistan kertoo pidättäneensä al-Qaida-johtajia

Pakistanin armeija kertoo Pakistanin ja Yhdysvaltain tiedustelupalvelujen pidättäneen kolme al-Qaida-verkoston merkittävää johtajaa Quettassa lähellä Afganistanin vastaista rajaa. Tärkein pidätetty on Junis al-Mauritani, jonka uskotaan toimineen suoraan Osama bin Ladenin alaisuudessa.

Ulkomaat

Al-Mauritanin tehtävänä oli häiritä länsimaiden taloudellisia etuja ulkomailla. Hänen suunnittelemiensa operaatioiden kohteina oli muun muassa kaasu- ja öljyputkia, voimalapatoja ja öljytankkereita, armeijan lausunnossa sanotaan.

Pakistanin tiedustelupalvelu on tehnyt kymmenen vuoden ajan yhteistyötä Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n kanssa al-Qaidan jäsenten pidättämiseksi.

Suhteet ovat kuitenkin kärsineet Yhdysvaltain miehittämättömien lennokkien iskuista Pakistanin alueelle ja etenkin Yhdysvaltain yksin tekemästä iskusta bin Ladenin surmaamiseksi.

Tieto yhteisestä operaatiosta saattaa olla merkki siitä, että suhteet ovat jälleen paranemassa. Armeijan lausunnossa myös painotetaan, miten yhteistyö on edistänyt sekä Pakistanin että Yhdysvaltain kansalaisten turvallisuutta.

Monien al-Qaidan korkeimpien johtajien uskotaan asuvan Pakistanissa. Myös Osama bin Laden oleskeli siellä. Yhdysvallat kuitenkin selvitti hänen piilopaikkansa ja tappoi hänet viime toukokuussa.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi