1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tankki täyteen -baari syntyi Riihimäelle Sulo Vilénin pojan käsistä

Riihimäelle on perustettu Tankki täyteen -komediasarjasta tuttu huoltoasemabaari. Baarin on loihtunut tv-sarjassa esiintyneen Sulo Vilénin poika. Suloa näytteli edesmennyt Tauno Karvonen, jonka poika Marko Karvonen työskentelee lavastajana Riihimäen Teatterissa.

kulttuuri
Lavastaja Marko Karvonen loihti Tankki täyteen -baariin Riihimäen Teatterin näyttämölle netistä löytämänsä nurmeslaien huoltamobaarin kuvan mukaan.YLE / Miki Wallenius

Riihimäen Teatterin syyskauden tapaus on retrokomediaksi nimetty Tankki täyteen. Se perustuu 70-80-lukujen vaihteessa YLE TV2:ssa esitettyyn huippusuosittuun sarjaan, jonka käsikirjoittivat Neil Hardwick ja Jussi Tuominen.

Tankki täyteen on aiemmin nähty kesäteatteriversiona, mutta nyt ensimmäistä kertaa sisänäyttämöllä. Riihimäellä komedia saa ensi-iltansa lauantaina 3. syyskuuta. Ohjauksesta vastaa Viivi Saarela ja lavastuksesta Marko Karvonen. Hän on teeveessä Sulo Viléniä esittäneen edesmenneen näyttelijä Tauno Karvosen poika.

-Isäni oli Riihimäen Teatterissa näyttelijänä 60-luvulla. Nyt on ympyrä sulkeutunut kun olen töissä samassa teatterissa. Kyllä tässä on paljon tunteisiin liittyviä asioita tullut, mutta on tämä kuitenkin ihan eri projekti. Ei tämä sitä teeveeviihdettä ole kumminkaan.

Baarin malli löytyi netistä

Teatterin näyttämöllä nähtävä Sulo Vilénin kehnosti menevä baari on kuin suora kopio 70-luvun lopun huoltoasemalta. Sitä se tosiasiassa onkin. Malli löytyi netistä, jossa lavastaja törmäsi Nurmeksessa otettuun kuvaan takavuosien baarista. Netti on hyödyllinen lähde lavastajalle.

- Se on aikamoinen apuväline. Ei tarvitse enään juosta kirjastoon ja selata miljoonaa kirjaa, vaan se on Googlen kuvahaku ja sieltä saa paljon osviittaa, tunnustaa Karvonen.

Baarin väritys on yhtä mauton ja värikäs kuin se 70-luvulla tahtoi olla. Aito markan pajatso saatiin lainaksi Raha-automaattiyhdistykseltä. Markat tulivat Suomen Pankista, jossa ne luetaan jo romuraudaksi.

Mopobensapumppu on nykyään arvokas

Jukeboksi on Marko Karvosen taidonnäyte. Se näyttää oikealta, vaan ei ole. Painonäppäimetkin on tehty jääpalarasian kennoista ja maalattu kromilla.

-Näyttelijämme eivät olisi jaksaneet kantaa sellaista 70-luvun oikeaa isoa Rock-Ola -merkkistä jukeboksia. Piti siis tehdä itse tällainen kevyempi versio, joka on nimetty Rock-Lolaksi.

Eero Aarnion Askolle vuonna 1966 suunnittelemat oranssit muovituolit ovat aidot, samoin kuin pihamalla seisova bensapumppu ja mopojen 2-tahtibensan sekoitinpumppu.

-Tampereelta on bensamittareiden hautausmaa ja sieltä löytyi vanha yksilö, jolla on aikoinaan tankattu 92:sta. Mopobensan pumpun löysi rompetorilta puolestaan riihimäkeläinen antikvariaattiliike. Kun pappamopot ovat nyt muotia ja hinnakkaita niin on arvokkaita myös nämä 2-tahtimittaritkin, Karvonen tietää.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi