1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tunnustuspalkinnot

Hauhon Wanha Raitti noteerattiin valtakunnallisesti

Juuri vuoden 2011 hämäläiseksi kyläksi valittu Hauhon Wanha Raitti pärjää myös valtakunnallisesti. Vuoden kylän tittelistä kilpailtaessa hauholaiset palasivat kotiin kunniamaininta taskussaan.

Tunnustuspalkinnot
Eskontalon julkisivu vanhalla raitilla
Raitin vanhin talo on museoviraston suojeluksessa. Tästä huomaa myös, miten tien pinta on noussut siitä, kun talot on rakennettu.YLE / Nina Keski-Korpela

Hämeeseen ei ole koskaan saatu Vuoden kylän titteliä tai kunniamainintaa. Kysymys on siis ainutlaatuisesta huomionosoituksesta.

Vuoden kyläksi 2011 valittiin Teijon alueen kylät (Teijo, Mutainen, Kirjakkala, Mathildedal) Varsinais-Suomesta. Hauhon Wanhan Raitin lisäksi kunniamaininnan sai Kangasniemen kunnassa sijaiseva Hokka Etelä-Savosta.

Merkittävä kirkonkyläkokonaisuus

Palkintoraati linjaa, että Wanha Raitti on yksi parhaiten säilyneitä kirkonkyläkokonaisuuksia Suomessa. Lisäksi alueen asukkaat ovat tehneet erittäin arvokasta työtä kulttuurimiljöön säilyttämiseksi

- Kylässä vaalitaan isolla sydämellä maaseutuasumisen arvoa ja perinnettä, Hämeen Kylät ry:n kyläasiamies Elina Leppänen sanoo.

Tärkeimpiä kylähankkeita 2000-luvulla ovat olleet WARMA-hanke, Torni-hanke sekä Kyläkaava-hanke. Perusteellinen Rakennuskantainventointi Hauhon Wanha Raitti 2010–2011 valmistuu tänä vuonna.

Muistaminen kannustaa jatkamaan

Hauhon Wanha Raitti ry:n puheenjohtaja Jyri Maunula on hyvillään kunniamaininnasta:

- Onhan tämä vaatinut vuosien varrella todella monen ihmisen panoksen ja töitä on tehty tuhansia tunteja. Siinä mielessä muistaminen tuntuu hyvältä ja kannustaa jatkamaan edelleen.

Mitään erityisiä juhlia Hauholla ei kuitenkaan kunniamaininnan tiimoilta ole luvassa:

- Tässä on niin paljon kaikkea, kun me olemme tuossa Hauho-talossakin mukana. Ehkä tuossa myöhemmin jotain järjestetään, Maunula tuumii vaatimattomana.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi