Kuusi kourallista kasviksia, kiitos!

Kalevankankaan koulun ekaluokkalaiset maistoivat reippaasti kyssäkaalia ja sitruunamelissaa Kaveriksi kasviksia -tapahtumassa Mikkelissä. Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaisten järjestämässä tilaisuudessa opeteltiin tunnistamaan ja maistelemaan kasviksia porukalla.

Mikkelin Kalevankankaan oppilaat tutustuvat kasviksiin Kasviksista kaveriksi -päivänä. Kuva: YLE / Sari Selin

Mikkelin uuden Kalevankankaan koulun auditorioon kokoontui innokas joukko ekaluokkalaisia. Kasvisoppaina olleiden Etelä-Savon maa- ja kotialousnaisten opastuksella maisteltiin, haisteltiin ja tunnusteltiin tuttuja ja tuntemattomia sesongin kasviksia.

Monelle koululaiselle kasvikset ja hedelmät on tuttu juttu kodin ruokapöydästä, mutta uusia tuttavuuksiakin löytyi.

- Päivittäin syön aika hyvin kasviksia ja hedelmiä, esimerkiksi omppuja, marjoja ja mandariineja. Ja porkkanat on tuttuja, kertoo ekaluokkalainen Kasimir.

Myös Aliinan ja Kukan aamu alkaa usein hedelmillä, joista etenkin omenat ja banaanit ovat tyttöjen suosikkeja.

Kyssäkaali oli pilkottu ohuiksi suikaleiksi tarjoilupöydälle, ja oppilaat saivat maistella ja arvuutella, mitä olivat syömässä. Rohkeasti kyssäkaalia maisteltiin, kun kaveri vieressä teki samoin.

- Hyvää, onko sipulia, ehdotti moni ekaluokkalainen sivellessään sipulia hieman muodoltaan muistuttavaa kyssäkaalin pintaa.

- Tämä on kyssäkaalia, ja kaalista voitte tehdä kotona samanlaisia viipaleita, joita on hauska syödä vaikka välipalana, neuvoi Kirsti Ruth innokkaita maistelijoita.

Onko kasviksista kavereiksi?

Kaveriksi kasviksia -tapahtumissa alakoululaisia innostetaan kasvisten syöntiin Heinävedellä, Savonlinnassa, Mikkelissä ja Pieksämäellä. Valtakunnallisen Kaveriksi kasviksia -tapahtuman tavoitteena on oppia tunnistamaan kasviksia ja niiden sesonkiaikoja. Samassa yhteydessä jaetaan tietoa lautasmallista ja kouluruoan tärkeydestä.

Myös ateriarytmi ja terveelliset ruokatottumukset on hyvä opetella mahdollisimman nuorena, muistuttaa kotitalous- ja yritysneuvoja Kirsi Mutka-Paintola.

- Valitettavasti lapset ja nuoret syövät kasviksia edelleen liian vähän. Kasvisten avulla ruokavaliota voidaan keventää, ja silloin ei tarvitse olla huolissaan liioista kiloista. Vihanneksista, hedelmistä ja marjoista saa myös tärkeitä vitamiineja ja suojaravinteita kasvamiseen. Nykyinen suositus olisi kuusi kourallista kasviksia päivittäin.

Kirsi Mutka-Paintola muistuttaa vanhempia esimerkin tärkeydestä.

- Meillä aikuisilla on suuri vastuu ja vaikuttamisen mahdollisuus siihen, mitä ruokaa kotiin ostetaan. Mitä enemmän perheessä käytetään eineksiä, sitä vähemmälle valitettavasti jää tuoreiden kasvisten käyttö.

Kaveriksi kasviksia -hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö, ja syksyn aikana eri puolilla maata järjestettävät kasvistapahtumat tavoittavat noin 12 000 koululaista.