1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yrittäjyys

Saadaanko nuorista lisää yrittäjiä?

Maamme lähes 300 000 yrityksestä reilusti yli 90 prosenttia on alle 10 hengen firmoja: vain noin prosentti Suomen yrityksistä työllistää enemmän kuin 50 ihmistä. Maanantaina vietetyn Yrittäjän päivän myötä on muun muassa kouluille viety arkisia kuulumisia yrittäjän työstä ja toimeentulosta. Joensuun Hammaslahdessa kuulolla oli yläkoulu- ja lukioikäisiä nuoria.

yrittäjyys
Johannes Kortelainen, Eetu Kovapohja ja Markus Varonen tutustuivat Hammaslahden Nuorisoseuran talolla yrittäjätoimintaan.
YLE / Siru Päivinen

Pienet ja keskisuuret yritykset ovat jo vuosia olleet suomalaisen talouden todellinen moottori. Samaan aikaan kun suuret vientiyritykset ovat vähentäneet väkeä, pienet firmat palkkaavat lisää työntekijöitä. Vuosina 2006 - 2009 pienet kasvuyritykset loivat Suomeen yli 100 000 uutta työpaikkaa.

Yrittäjän työstä nousee arkipuheissa usein päällimmäiseksi esiin painavat talousvastuut ja pitkät työpäivät, eikä lomista tunnu olevan juuri tietoakaan. Ihmekö siis, että varsin harva nuori suuntaa työurasuunnitelmiaan vielä opiskeluvaiheessa kohti yrittäjyyttä.

- Minulla oli vasta jotain sellaisia haavemaisia kaukoajatuksia nykyisestä työurastani yläasteiässä, mutta juristin opinnot olivat kyllä mielessäni jo aika nuorena. Oma käsitys tulevasta elämästäni oli ainakin koulutuksen osalta selvä varsin varhain, muisteli Hammaslahdessa nuorille yrittäjän taipaleestaan kertomassa vieraillut liikemies Kyösti Kakkonen.

Tartu rohkeasti hetkeesi!

Kakkonen toivoo tämän päivän nuorille elämän rohkeutta tarttua omiin hetkiin, onpa tähtäimessä toisen palvelukseen ryhtyminen tai oman yrityksen perustaminen.

- Uskallusta on oltava. On tärkeää, että kouluttautuu ja luo hyviä valmiuksia elämään, sillä maailma muuttuu vinhaa vauhtia koko ajan. Hieman karusti sanoen, on pidettävä huoli omasta markkinakelpoisuudestaan. Yrittäjäksihän pääsee myöhemmälläkin iällä, vaikka työuran aloittaisikin toisen palveluksessa, Kyösti Kakkonen kannustaa.

Vaikka talouden kasvuennusteet eivät tällä hetkellä näytäkään yhtä valoisilta, kuin etukäteen arvioitiin, Kakkonen toppuuttelee paniikin lietsojia. Tulevaisuuteen uskominen on hänen mukaansa parasta tulevaisuuden rakentamista.

- Elämä jatkuu, tuleepa vastaan lama tai nousukausi. Silloin kun talous sukeltaa, on tietysti katsottava hieman tarkemmin eteenpäin ja oltava varovaisempi. Omaan liikeideaan ja tekemiseen on uskottava, ja jos idea on huono, on sitä lupa myös vaihtaa matkalla, Kakkonen muistuttaa.

Hammaslahdessa Yrittäjäpäivän passiin eri esittelypisteistä leimoja kerääneet nuoret pitivät teemapäivää pääsääntöisesti hyvänä. Usean yrittäjän tapaaminen kerralla toi nuorille uusia näköaloja yrittäjyyteen. Kampaajan, puutarhayrittäjän, apteekkarin tai metsäkoneurakoijan arjessa on paljon eroja, mutta toisaalta myös paljon kaikille yrittäjille yhteisiä asioita.

Yrittäjien ikärakenne on selvästi palkansaajia korkeampi. Naisyrittäjien määrä on kasvanut koko 2000-luvun ajan - naisia on yrittäjistä tällä hetkellä noin kolmannes. Suomalaiselle yrityskentälle leimallista on myös runsas osa-aikaisten ja sivutoimisten yritysten määrä, niitä on yrityksistämme noin 30 prosenttia.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Siru Päivinen

Lue seuraavaksi