1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Imatra

Kuningasjätkä tuo tukkilaisperinnettä etelään

Tukkilaiskulttuuria yritetään levittää Etelä-Suomeen. Savukoskelainen Juha Julkunen ja imatralainen Esa Hellstén ovat aloittaneet järjestelyt Imatralla järjestettäviä tukkilaiskisoja varten.

Tukkilaismaratonin moninkertainen Suomen mestari Juha Julkunen tukkijätkälle ominaisessa ympäristössä Kuusamon SM-kisoissa kesällä 2011. Kuva: Kuva: Esa Hellsten

Julkunen ja Hellstén ovat perustaneet toimikunnan, jonka tavoitteena on järjestää vuonna 2012 Imatran kalastuspuistossa tukkilaisnäytös. Kun pelipaikat on kertaalleen testattu, pyritään Imatralle saamaan vuoden 2013 SM-tukkilaiskisat.

Miehet uskovat, että tukkilaisuus kiinnostaa myös Etelä-Suomessa ja tulee keräämään laajan yleisön Vuoksen varrelle.

Katoavaa kansanperinnettä

Pohjois-Suomessa, missä puuta uitettiin vielä 1990-luvulla tukkilaisuus muistetaan ja kulttuuri elää vahvana. Etelämpänä harrastajia ja kulttuurin vaalijoita on kuitenkin vähemmän.

Kulttuuria halutaan kuitenkin pitää yllä ja tukkilaisnäytökset ovat oiva tapa kertoa yhdestä Suomen historian merkittävästä osasta jälkipolville. Näyttävyytensä ansiosta ne yleensä myös kiinnostavat suuria yleisöjä.

Tukkilaismaratonin monikertainen suomenmestari Juha Julkunen, varsinainen "kuningasjätkä", harmittelee, ettei hän itse ehtinyt mukaan oikeaan uittoon.

- En ehtinyt uittoon mukaan, kun se Kemijoella loppui vuonna 1992. Pienestä pojasta lähtien olen kuitenkin seurannut uittoja ja sieltä se kipinä on lähtenyt, Julkunen kertoo.

Hän on ollut ylivoimainen kuuden lajin tukkilaismaratonilla jo vuodesta 1990 lähtien.

Paljon kilpailulajeja

Tukkilaismaraton on alan kuningaslaji. Siihen kuuluu kuusi lajia, soutu, veneenveto, puomilla juoksu, sestonta, sumajuoksu ja maastojuoksu.

- Se on vähän kuin yleisurheilun kymmenottelu. Se kuvaa tukkilaisen työtä. Siinä on mukana kaikki työmenetelmät, joita tukkilaiselta on vaadittu, lajin valtias, kuningasjätkä Juha Julkunen kertoo.

SM-lajeina on maratonin lisäksi koskenlasku, soutusauvonta ja kolmen miehen joukkuesoutu.

Tukkilaislajeissa on käyty kilpailuja vuodesta 1949 lähtien. Tänä päivänä vanhimmat kisoihin osallistuvat ovat yli 70-vuotiaita.