1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansannousut

Libyan kapinalliset vangitsivat ukrainalaisryhmän

Yli 20 ukrainalaista on pidätetty Libyassa, ukrainalaisviranomaiset kertoivat tänään maanantaina. Ukrainalaisten kerrotaan työskennelleen öljyalalla ja olevan nyt maan väliaikaishallinnon pidättämiä. Heitä epäillään Libyan syrjäytetyn johtajan Muammar Gaddafin tarkka-ampujiksi.

kansannousut

Yksi pidätetyistä on jo vapautettu, vangittuna on 22 insinööriä.

Ukrainan ja Libyan välit olivat lämpimät Gaddafin ollessa vallassa. Kun kansannousu alkoi helmikuussa Libyassa asui 1 500 ukrainalaista. Heistä moni oli sairaanhoitoalalla. Myös Gaddafin henkilökohtaisten sairaanhoitajien joukossa oli ukrainalaisia.

Ukraina tunnusti torstaina Libyan kapinallisten väliaikaishallinnon Libyan virallisina johtajina. Tunnustus annettiin tunteja sen jälkeen, kun Venäjä oli tunnustanut kapinallisneuvoston.

Kapinalliset haluavat anteeksipyynnön länneltä

Tripolissa on paljastettu asiakirjoja, jotka todistavat länsimaiden tiedustelupalveluiden ja Muammar Gaddafin läheisistä väleistä. Kapinalliset ovat vaatineet tietojen vuoksi anteeksipyyntöä Yhdysvalloilta ja Iso-Britannialta. Ennen Gaddafin syrjäyttämistä Libya vankiloineen oli tärkeänä maana mukana lännen käymässä terrorismin vastaisessa sodassa.

Kaksi Libyan syrjäytetyn johtajan Muammar Gaddafin pojista, Saif al-Islam ja Mutassim ovat lähteneet Bani Walidin kaupungista, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Kaupunki on edelleen Gaddafin joukkojen hallussa. Saif Gaddafin on arvioitu siirtyneen Etelä-Libyaan. Muammar Gaddafin olinpaikka on edelleen arvailujen kohteena.

Gaddafin turvallisuusjoukkojen päällikkö puolestaan on saapunut Libyan naapurimaahan Nigeriin. Nigeriläisten viranomaisten mukaan päällikön on määrä matkustaan maan pääkaupunkiin Niameyhin. Nigeriläisten mukaan maahan saapui kymmenkunta libyalaista eilen sunnuntaina. He olivat odottaneet rajalla useita päiviä.

Lähteet: AFP, Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi