1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Länsirannalla runneltiin palestiinalaismoskeijaa

Palestiinalaisten pääministeri Salam Fajjad pitää Israelin hallitusta syypäänä palestiinalaismoskeijan tuhopolttoyritykseen Länsirannalla. Qusran moskeijaan vieritettiin palavia autonrenkaita ja seiniin maalattiin hepreankielisiä graffiteja. Iskusta epäillään juutalaisia siirtokuntalaisia.

Ulkomaat
Palestiinalaismies tarkastelee osin palaneen moskeijan tuhoja.
Palestiinalaismies tarkasteli osin palaneen moskeijan tuhoja Qusran kylässä Länsirannalla 5. syyskuuta.Alaa Badarneh / EPA

Varhain maanantaiaamuna tehty isku vaikuttaa kostolta sille, että poliisi oli purkanut kolme asuintaloa juutalaisten siirtokunnassa. Moskeijan seiniin maalatuissa graffiteissa mainittiin Migronin siirtokunnan nimi ja solvattiin profeetta Muhammedia.

Moskeijan alin kerros kärsi tulipalossa suuria vahinkoja.

Kesäkuussa tehtiin vastaavanlainen isku läheisessä kylässä sijaitsevaa toista moskeijaa vastaan. Tuolloin poliisi oli juuri vihastuttanut siirtokuntalaisia purkamalla yhden heidän sillanpääasemistaan.

Molemmissa tapauksissa Israelin korkein oikeus oli hyväksynyt hallituksen päätöksen asutusten purkamisesta. Siirtokuntien laajentamiseksi pystytettyjä sillanpääasemia on Länsirannalla noin sata. Niiden pystyttämiseen ei ole Israelin viranomaisten lupaa.

Siirtolaisten vahingonteot palestiinalaisia ja heidän omaisuuttaan vastaan ovat lisääntyneet tänä vuonna 50 prosenttia viime vuoteen verrattuna, arvioi YK.

Pääministeri Salam Fajjad sanoo Israelin hallituksen kantavan täyden vastuun iskuista palestiinalaisia, heidän omaisuuttaan ja heidän pyhäkköjään vastaan.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi