1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Koulujen turvasuositukset eivät ole edenneet

Koulujen turvallisuutta koskevat suositukset ovat jääneet pitkälti toteutumatta. Sisäministeriön työryhmä esitti Jokelan ja Kauhajoen kouluampumisten jälkeen useita toimenpide-ehdotuksia, joita kunnissa ei kuitenkaan ole otettu käyttöön. Selityksenä on se, että kyse on vain suosituksista.

Yhtenä koulujen turvallisuutta parantavana asiana on suositeltu näkösuojia luokkien sisäikkunoihin. Kuva: Yle

Puijonsarven koulu Kuopiossa hohkaa uutuuttaan. Vasta muutaman viikon käytössä olleessa rakennuksessa on tallentava kameravalvonta ja ulko-ovissa olevat sähkölukot estävät sisäänpääsyn oppituntien aikana.

Koulujen oppimisympäristöstä on yhä useammin kuitenkin pyritty tekemään myös mahdollisimman avara ja läpinäkyvä. Lopputulos on juuri sellainen, mikä Jokelan ja Kauhajoen ampumatapausten jälkeen on turvallisuuden näkökulmasta koettu ongelmalliseksi.

Kuopion kaupungin tilahallintopäällikkö Erkko Helin toteaa, että avarat ja valoisat tilat sotivat koulurakentamisesta annettuja suosituksia vastaan.

Pelastusviranomaisille esille tietoa

Samoin on käynyt monille muillekin sisäministeriön työryhmän jo puolitoista vuotta sitten antamille suosituksille. Koulujen eteisestä pitäisi esimerkiksi löytyä pelastusviranomaisille tarkoitettu, muun muassa kiinteistön pohjapiirroksen sisältävä kiinteistötietolaatikko. Tällaista laatikkoa saa monen uudenkin koulun eteisestä kuitenkin turhaan etsiä.

Kuopiossa laatikko on tilahallintopäällikön mukaan sentään jo suunnittelussa.

- Tällä hetkellä selvitämme järkevää laatikkoa, joka on niin sanotusti peruskoululaisen kestävä, mutta joka palvelee asiaa. Varsinaista tuotetta meillä ei vielä ole, Helin sanoo.

Luokkahuoneisiin on puolestaan suositeltu pako-ovea ja sisäikkunoihin jonkinlaista näkösuojaa, jotta hätätilanteessa luokkaan voisi edes yrittää piiloutua. Kuopiolaiskoulusta ei kuitenkaan löydy edes verhoja.

- Tällä hetkellä ei ole. Jälleen suosituksia. Tähän hankintaan ei ole budjetoitua rahaa.

Suositukset eivät ole tarpeeksi?

Ongelmana onkin juuri se, että kyse on pelkästään suosituksista. Jos kyseessä olisi laki tai määräys, olisi tilanne tilahallintopäällikön mukaan aivan toinen.

- Valtiovallan tasolta toivoisi selkeää ohjeistusta rakentamismääräysten kautta koulujen sisätilojen turvallisuuteen vaikuttaviin rakenteellisiin ratkaisuihin, Helin sanoo.

Samaa mieltä on poliisi, jonka mukaan jo pelkkä tilojen merkitseminen eri väreillä voisi ratkaisevasti nopeuttaa avun löytämistä perille.

- Se on maalipurkin hinta, kunhan vaan mietitään miten se toteutetaan. Eli kyse ei ole kalliista asioista, toteaa poliisitarkastaja Marko Savolainen poliisihallituksesta.

Hän kuitenkin korostaa, että kaiken lähtökohtana on koulun luottamuksellinen ja turvallinen ilmapiiri.

- Tieto heikoista merkeistä, kun jollain alkaa mennä huonosti ja se alkaa viestiä mahdollisesta väkivallan teosta, saadaan kulkemaan paremmin, kun on luottamukselliset suhteet ja hyvä ilmapiiri.