Cameron vaatii MI6-tutkintaa

Britannian pääministeri David Cameron vaatii puolueetonta selvitystä salaisen palvelun yhteistyöstä Libyan entisen hallinnon kanssa. MI6:n väitetään auttaneen Gaddadin hallintoa muun muassa paljastamaan maan toisinajattelijoita. Yhteistyöstä on syytetty myös Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelua CIA:ta.

Ulkomaat
David Cameron
David CameronKerim Okten / EPA

MI6:n toimintaa ulkomailla ryhtyy selvittämään eläkkeellä oleva tuomari Sir Peter Gibson.

- Huolenani ei ole ollut ainoastaan puhdistaa Britannian maine, mutta myös selvittää nämä väärinkäytössyytökset, jotta turvallisuuspalvelu voi jatkaa tärkeää työtään, Cameron sanoi parlamentin alahuoneessa maanantaina.

BBC:n mukaan Britannian ulkoministeriö on parhaillaan luomassa diplomaattisuhteita Libyan kapinallishallintoon Tripolissa.

Nykyjohto irtisanoutuu Blairin diktaattorisuhteista

Britannian nykyjohtajat ovat sanoutuneet irti edellisen pääministerin Tony Blairin ajan lämpimistä suhteista Lähi-idän diktaattoreihin.

Britannian ulkoministerin William Haguen mukaan maailman on nyt luotava hyvät välit Libyan kapinallishallinnon kanssa.

- Syrjäytetyn johtajan Muammar Gaddafin aika on ohi, Hague lupaa.

Viikonloppuna selvisi, että Gaddafin vallan viimeisinä vuosina tiedusteluyhteistyö oli tiivistä lännen ja Libyan välillä. Vuoden 2004 jälkeen Britannian tiedustelupalvelu MI6 toimitti terroristiepäiltyjä Libyaan, vaikka libyalaisten vankiloiden kurjat olot ja kidutukset olivat tiedossa. Myös Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n uskotaan rahoittaneen Gaddafin väkivaltaista tiedustelukoneistoa.

Tutkija: Yhteistyö ei yllätä

Ajatushautomo Chatham Housen tutkimusjohtaja Alexis Crow ei pidä tietoa yllättävänä.

- Enemmän tässä on kyse poliittisesta vastuusta, Crow kommentoi.

Hänen mukaansa Britannian nykyjohto kiirehti tekemään pesäeroa entisen pääministerin Tony Blairin ajan tapahtumiin, vaikka on nyt itse samassa liemessä. Brittitiedustelulla uskotaan nimittäin olleen keskeinen rooli Gaddafin hallinnon entisen ministerin Mussa Kussan loikkauksen järjestämisessä.

Tutkimusjohtaja Alexis Crow uskoo, että lähiviikkoina nähdään lisää paljastuksia myös Egyptin pitkäaikaisen johtajan Hosni Mubarakin ja länsitiedusteluiden kyseenalaisista yhteyksistä.

- On käymässä ilmi, että länsi on auttanut näiden yksinvaltaisten johtajien turvallisuuskoneistoja vakoilemaan omia kansalaisiaan, vaikka samaan aikaan on puhuttu demokratiasta, Crow sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset