1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Markku Pölönen myi pääosan tuotantoyhtiöstään

Ohjaaja Markku Pölönen on myynyt yli puolet Suomen Filmiteollisuudesta (SF) Ponssen ja kauppahuone Laakkosen omistajille. Perinteisen elokuvayhtiön suuromistajiksi ovat nousseet Juha ja Jukka Vidgrén sekä Yrjö Laakkonen. Ponsse tunnetaan metsäkonevalmistajana. Laakkosilla on merkittävä siivu kotimaan autokaupasta.

kulttuuri
Markku Pölönen Kontiolahden elokuvakylässä.
YLE / Mari Itkonen

Ponssen ja Laakkosen taustavaikuttajat omistavat nyt yhteensä 60 prosenttia tuotantoyhtiöstä.

- Kauppa on toteutunut jo kesäkuun alussa, mutta siitä oli tarkoitus tiedottaa vasta syyskuussa. Pääomasijoittajien rooli on vielä hieman auki ja aiomme edelleen hakea tukea uusille tuotannoille muun muassa Elokuvasäätiöltä, kertoo SF:n hallituksen puheenjohtaja Merja Laakkonen.

Hänen mukaansa Yrjö Laakkonen lähti mukaan lähinnä kotiseuturakkaudesta. Ponssen omistajasukuun kuuluva Jukka Vidgrén puolestaan vaikuttaa myös elokuva-alalla.

- Valtaosa tuotantoyhtiön veloista on nyt saatu hoidettua ja uuden elokuvan tekemiseen muutama miljoona saadaan kyllä tarvittaessa kasaan, Yrjö Laakkonen lupaa.

Hän myös lupaa Pölöselle ja hänen vaimolleen Satu Sadinkankaalle täyden taiteellisen vapauden. Kaupan jälkeen Pölönen omistaa 30 ja hänen vaimonsa 10 prosenttia elokuvayhtiöstä.

Pölönen on sunnuntaina päättyvien Nurmeksen elokuvajuhlien pääohjaajavieras ja aloittaa sanomalehti Karjalaisen visuaalisen toimituksen esimiehenä maanantaina. YLE Uutiset ei tavoittanut Pölöstä haastatteluun.

Lähteet: YLE Uutiset / Petri Manssila

Lue seuraavaksi