1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulta

Kullankaivuu kannattaa nyt

Kullan hyvä maailmanmarkkinahinta on siivittänyt Oriveden kultakaivoksen syventämistä. Kultayhtiö työllistää Orivedellä ja Sastamalassa urakoitsijat mukaan laskettuina noin 85 henkilöä.

Kuva: YLE / Arttu Horttanainen

Polar Mining Oy:n toiminta Sastamalan rikastamolla ja Oriveden kultakaivoksella siirtyi ulkomaalaisomistukseen vuonna 2007. Kullan arvo on noussut sittemmin noin kolmanneksen, arvioi tuotantojohtaja Heimo Pöyry.

- Meillä on aika paljon lisäinvestointeja menossa. Valitettavasti hintaa ei ole pystytty hyödyntämään, koska nämä laajennukset eivät ole vielä tuontantovaiheessa. Toivotaan, että hinta pysyy jatkossakin hyvänä, jotta hyöty jossain kohtaa saataisiin.

Pöyry uskoo, että kullan hinta pysyy korkeana vielä ainakin muutaman vuoden ajan epävarman maailmantalouden sekä kullan vähäisen saatavuuden ja kovan kysynnän takia.

Vaikka kullan hinta on noussut, myös tuotantokustannukset ovat kasvaneet. Esimerkiksi henkilöstökulut ja energian hinta syövät kultakaivosten tulosta.

Sijoituskullan osuus on tuotannosta on vähentynyt.

- Nykyään jopa 80 prosenttia kullasta menee koruiksi erityisesti Aasiaan, jossa väestön ostovoima on viime vuosina kasvanut merkittävästi, Heimo Pöyry kertoo.