1. yle.fi
  2. Uutiset

Maailmanennätyspeitto kukkii kaikissa väreissä

Tuhannet tilkkupeitot verhoavat lokakuun alussa Helsingin Tuomiokirkon portaat. Silloin selviää, onko Marttojen virkkuutyön tuloksena syntynyt Guinnessin ennätyskirjaan vievä tilkkupeitto. Oman osansa ovat tehneet myös jyväskyläläiset Kypärämäen Martat.

Kotimaan uutiset
YLE Keski-Suomi / Virpi Kotilainen

Eri puolilla Suomea ahkerat Martat ovat virkanneet tuhansia ja taas tuhansia isoäidinneliöitä, joista on koottu isompia ja pienempiä tilkkupeittoja. Nämä peitot liitetään yhteen lokakuun alussa, ja sitten jännitetään, syntyykö käsitöistä se maailman suurin tilkkupeitto.

Aikaa, sydäntä ja rahaa on käytetty virkkaustyöhön kevään ja kesän mittaan. Jättiläispeitolla Martat tavoittelevat pääsyä Guinnessin ennätysten kirjaan.

Jyväskylässä Kypärämäen Martat ovat kantaneet kortensa, tai paremminkin lankansa, kekoon. Tärkein kannustin ei kuitenkaan ole mahdollinen maailmanennätys, vakuuttaa Kypärämäen Marttojen puheenjohtaja Liisa Hirvonen:

- Ei lainkaan! Tärkeintä on, että osallistutaan ja että meillä on hauskaa.

Tuhat tilkkua Kypärämäestä

Kypärämäen Marttojen opastajana on toiminut yhdistyksen "käsityömartta", Minna-Maria Lahtinen. Lahtinen on pitänyt oman virkkuukoukkunsa vauhdissa ja vauhdittanut myös muita. Tuloksena on yhteensä noin tuhat neliötilkkua!

Tilkkupeittotalkoisiin on osallistunut yli puolet Kypärämäen martoista eli nelisenkymmentä naista. Liisa Hirvonen arvelee, että yhdistyksen panos ennätyspeittoon on noin 30 pienempää tilkkupeittoa.

Isoäidinneliöistä kootut tilkkupeitot lähetetään syyskuun lopulla Matkahuollon kautta (ja kustannuksella) Helsinkiin. Lokakuun ensimmäisenä päivänä ne sitten yhdistetään ennätysjahtia varten yhdeksi jättiläismäiseksi villapeitoksi.

Kun ennätyskoe on ohi, peitot jaetaan takaisin alkuperäiseen kokoonsa ja ne lahjoitetaan Ensi- ja turvakodeille sekä vähävaraisille lapsiperheille.

Martat voivat liittää omaan luomukseensa tervehdyksen tilkkupeiton uudelle omistajalle. Koska kyseessä on villapeitto, terveisten sisältö on Kypärämäessä jo selvillä:

- Lämpimiä terveisiä peiton saajille, hymyilee Minna-Maria Lahtinen.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi