1. yle.fi
  2. Uutiset

TTT juhlii Anna Liisan tragedialla

Tampereen Työväen Teatteri palaa 110 vuoden jälkeen juurilleen. Juhlavuoden pääteoksena nähdään Minna Canthin Anna Liisa, joka oli aikoinaan uuden teatterin avajaisnäytelmä vuonna 1901. Ohjaaja Sirkku Peltolan ja hänen työryhmänsä yhteistyönä Anna Liisa on muuntunut perinteisiä rajoja rikkovaksi musikaaliksi.

kulttuuri
Anna Liisa Tampereen Työväen Teatterissa 2011
YLE / Marko Melto

Tampereen Työväen Teatterin historia alkoi Anna Liisasta vuonna 1901, ja näytelmään palattiin uudelleen vuosina 1951 ja 1983.

Perjantaina Minna Canthin vahva teksti saa kantaesityksensä musikaalina. Anna Liisa taittuu ohjaaja Sirkku Peltolan mukaan musikaalimuottiin hyvin.

- Teoksen draama sinänsä on täysin vedenpitävä, selkeä sekä suhteellisen yksinkertainen. Se on mielestäni musiikkiteatterin edellytys. Musikaali on niin vaikea laji, että pitää olla vahva puu johon nojata.

Häpeä jää naisen taakaksi

Canthin teksti kertoo lapsensurmasta, syyllisyydestä ja yhteisöstä. Anna Liisa jää yksin häpeänsä ja syyllisyytensä kanssa.

Musikaali tapahtuu menneessä, mutta 2000-luvun Anna Liisa löytää siitä paljon linkkejä nykyaikaan.

- Hyvä draamakappale hyvin tehtynä ja hyvin ajateltuna toimii missä ajassa tahansa. Tämän talon ja tämän näytelmän historiassa näyttäytyy se, kuinka hieno taidemuoto teatteri on. Siksi ei tuota vaikeuksia tarttua tällaiseen näytelmään ja tällaiseen aiheeseen, nimiroolia esittävä näyttelijä Suvi-Sini Peltola pohtii.

Moralistin sijaan herää humanisti

TTT:n suurella näyttämöllä Anna Liisan sielunmaisemia kuvittaa tanssiteatteri Tsuumi.

Musikaalin sointi on Pauli Hanhiniemen ja Hehkumon käsialaa.

- En ole problematisoinut sitä, onko kyseessä nyt vahva klassikko vai ei. Minussa Anna Liisa on herättänyt myötätuntoa kaikkia elämässään ahtaalle joutuvia ja virheitä tekeviä ihmisiä kohtaan. Moralistin sijaan minussa on herännyt humanisti, säveltäjä-sanoittaja Pauli Hanhiniemi sanoo.

Lähteet: YLE Tampere

Lue seuraavaksi