Kalastaja ja kansalaisuusaktivisti blogaa ja purnaa

Pielavedeltä kotoisin oleva Lauri Pietikäinen lähti kiertämään Pohjoismaita ja löysi itsensä loppujen lopuksi Norjan Stöstä. Kalastajana toimeentulonsa hankkiva Pietikäinen on myös aktiivinen blogaaja, joka on ottanut voimakkaasti kantaa muun muassa Norjan kansalaisuuspolitiikkaan.

kalastajat
Lauri Pietikäinen Norjan maisemissa.
Peter Forsman

Elämästään Pietikäinen on asunut ulkomailla vuosikymmeniä. Ensimmäisen muuton hän teki Islantiin. Sen jälkeen hän asui useampaan otteeseen Norjassa ja välillä taas Suomessa. Leppävirralla hän viihtyi useampiakin vuosia, kunnes veri veti taas merellisempiin maisemiin. Alun perin hänen oli tarkoitus mennä Osloon, mutta loppujen lopuksi hän päätyi Pohjois-Norjassa sijaitsevaan pieneen Støn kalastajakylään, jonne muutti myös hänen perheensä.

Kalastajan arki Norjassa on rankkaa. Herätys tulee kahdelta yöllä. Puoli kolmelta lähdetään hakemaan kalan säilytykseen tarvittavia jäitä ja kun kello lyö kolme, lähdetään merelle. Päivä kalastetaan tiiviisti, ja iltapäivällä alus palaa maihin. Kalat luovutetaan eteenpäin ja ruokailun jälkeen päivä onkin jo jotakuinkin pulkassa.

Tämä on siis rytmi silloin, kun sää on edes jotakuinkin kelvollinen. Lofoottien pohjoispuolella rajut myrskyt ovat tavallisia, ja silloin merelle ei ole asiaa. Keskimäärin merellä ollaan kuitenkin noin 200 päivää vuodesta.

Työajat ja -olosuhteet eivät aina houkuttele

Pietikäinen myöntää, että työ syö voimia, sillä niin kutsutun normaalin elämän suunnitteleminen on tällaisilla aikatauluilla mahdotonta. Harva nykyisistä kalastajista jaksaakaan kovin pitkään epäsäännöllistä elämää; vain kaksi kymmenestä aloittavasta kalastajasta jaksaa jatkaa työssään vielä monen vuoden jälkeen. Aiemmin kun muita elinkeinoja ei juuri ollut, vaihtoehdotkin olivat vähissä. Silloin kaikki kalastivat.

Pietikäisen kanssa samalla laivalla kalastamaa myös hänen poikansa Erik. Nyt kausi on mennyt hyvin, elokuu oli paras kalastuskuukausi miesmuistiin ja tänäänkin haaviin tarttui tuhat kiloa koljaa ja hyvä määrä turskaa. Syksyn edetessä on kuitenkin jo suunnitelmissa suunnata pohjoiseen, jossa turskaa riittää eteläisempiä osia enemmän.

Kaksoiskansalaisuuskysymys kismittää

Fyysisen ja raskaan työnsä vastapainona Pietikäinen osallistuu innokkaasti myös yhteiskunnalliseen keskusteluun. Hän on aktiivinen blogaaja, ja ottanut usein kantaa muun muassa Norjan tiukkaan kansalaisuuspolitiikkaan. Maahanmuuttajana hänen lempipurnausaiheeksensa on noussut kaksoiskansalaisuus, sillä Norja on Pohjoismaista ainoa, johon muuttavilla ei ole mahdollisuutta kaksoiskansalaisuuteen.

Pietikäisen mukaan muut maat Euroopassa muuttavat kansalaisuuslakejaan väljempään suuntaan, mutta Norjassa lakia on vain tiukennettu. Pietikäinen Utoyan tapahtumien jälkeen monikulttuurisuudesta on kuitenkin alettu puhua huomattavasti aiempaa suvaitsevammin.

Pietikäisen kuulumisia ja ajatuksia voi lukea Morgenstjerne N-27-ø -blogista allaolevasta linkistä.

Lähteet: YLE Savo