Rankkuria työllistävät nyt kesäkoirat

Välinpitämättömyys lemmikkejä kohtaan kasvaa ja nyt myös koiria hylätään kesän jälkeen paljon. Porin rankkurin Jaakko Rainiolan mukaan tänä vuonna jo 90 koiraa on asioinut rankkurilla, kun koko viime vuonna hänen kauttaan kulki kaikkiaan 103 koiraa. Rainiola pyrkii löytämään kaikille koirille kodin.

Kotimaa
Koira
YLE

Koirien pito on kasvussa, mikä näkyy myös rankkurilla. Ilmoituksia irrallaan tavatuista koirista tulee rankkuri Jaakko Rainiolalle paljon. Rankkuri muistuttaa, että hän käy hakemassa ainoastaan kiinni otetut koirat, eikä itse ota kiinni irrallaan juoksevia koiria.

- Jos näin toimittaisiin, niin joutuisin jatkuvasti juoksemaan tuolla koirien perässä. Paljon minulle soitetaan, että täällä juoksee tämmöinen koira, mutta näissä tapauksissa kehotan soittajaa ottamaan koiran itse kiinni, Rainiola sanoo.

Koirien pitovaikeudet ovat yksi suuri syy, miksi lemmikistä halutaan luopua. Rankkurilta saa apua, kun koirasta ei enää itse pysty pitämään asianmukaista huolta. Rainiola pyrkii löytämään kaikille koirille uuden kodin.

- Eihän se ole hyvä asia, että hyväluonteinen koira lopetetaan. Olen onnistunut hyvin uudelleensijoituksissa, Rainiola kehuu.

Viime vuonna rankkurin kautta kulkeneista 103 koirasta jouduttiin lopettamaan ainoastaan viisi koiraa.

- Ihmiset luulevat, että koira lopetetaan automaattisesti sen joutuessa rankkurille. Näin ei ole. Koira joudutaan lopettamaan vasta jos sille ei löydetä uutta kotia tai se on muuten luonnevikainen, Rainiola sanoo.

Rainiolan mukaan vaihtuvuus hänen seitsemän koiran eläintarhassa on suurta. 90 prosenttia rankkurille joutuvista koirista haetaan vielä saman päivän aikana kotiin karkuteiltä. Netti on rankkurin suurena apuna, kun karkulaisten alkuperää selvitetään. Rainiola ilmoittaa hänelle toimitetut koirat viiden päivän jälkeen karkulaiset.fi -sivustolle. Uuden kodin etsintä koiralle alkaa 15 vuorokauden jälkeen.

- Minulle on tärkeintä ja nautin siitä, kun koira löytää omistajansa tai sille löydetään uusi koti, jollei omistaja sitä nouda täältä pois, Rainiola sanoo.

Lähteet: YLE Satakunta