1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tryffeli (Sieni)

Juvalla opetellaan tryffeliherkun herkkää makua

Juvan Partalan Kuninkaankartanon keittiössä harjoitellaan herkkujen tekemistä tryffeleistä. Toistaiseksi tarjolla on italiaista tryffeliä, mutta tulevaisuudessa tarkoitus on löytää raaka-aineet omilta pelloilta.

Tryffeli (Sieni)
Sisko Siljamo tietää, että tryffeliä on käsiteltävä hellästi.
YLE /Pekka Havukainen

Kokki Sisko Siljamo on laittanut tryffelisienet sulaan voihin ja pakastanut herkut käytettäväksi ruuanvalmistuksessa.

Siljamo on päässyt kokeilemaan italialaisilla tryffeleillä vasta viime viikolta lähtien.Ensimmäisellä viikolla on ollut tarjolla tryffelirisottoa ja tryffelipinaattilettuja kylmäsavu- sekä jauhelihatäytteellä.

- Tryffelin maku on jo kerran onnistuttu häivyttämään liian voimakkailla perusaineksilla kuten kukkakaalilla ja emmental-juustolla, Siljamo kertoo.

Perjantaina on Juvan tryffeliviikoilla opastusta ruoka-alan ammattilaisille tryffelienkäytöstä lontoolaiskokin opastuksella.

Juvan Kuninkaankartanon yrittäjän JyrI-Petri Siljamon tavoitteena on saada juvalaisista tryffeleistä vetovoimaa ravintolaan ja jopa tukkukauppaan asti.

- Tänä syksynä odotetaan, että jos tulisi pellolta yllätyksiä, mutta vuoden parin sisällä niitä pitäisi tulla, Siljamo kertoo.

Juvan tryffelikeskuksessa on kasvatettu koeviljelmää vuodesta 2007 lähtien. Tryffelisienien emokasveina ovat tammi, lehmus ja pähkinäpensas. Tavoitteena on korjata ensimmäinen sato 4-6 vuoden kuluttua istuttamisesta.

Lähteet: YLE Etelä-Savo