Kenialaisopettajat lakossa ministeriön siirrettyä koulutusrahat puolustukseen

Keniassa valtion koulut ovat olleet tänään kiinni, kun 200 000 opettajaa on ollut lakossa. Lakko on vaikuttanut yli 11 miljoonan oppilaan päivään. Opettajat vaativat virkojen lisäämistä.

Ulkomaat

Peruskoulutus on ollut Keniassa ilmaista vuodesta 2003. Mutta opettajia on palkattu liian vähän, ja luokkakoot ovat suuria. Keskimäärin yksi opettaja opettaa 50:tä oppilasta, luokissa voi olla jopa 100 lasta.

Valtiovarainministeriö on siirtänyt koulutukseen tarkoitettuja varoja puolustusministeriölle. Se ei ole lisärahoja pyytänyt. Parlamentti varasi runsaat 50 miljoonaa dollaria opettajien palkkaamiseen.

Yksityiskoulut, joita varakkaiden lapset käyvät, olivat tänään avoinna tavalliseen tapaan. Niiden opettajat eivät kuulu opettajien ammattiliittoon. Lakon takia kotona olleiden lapsien vanhempia huolestuttaa valtakunnallisten kokeiden lähestyminen. Ne ovat samat niin julkisten kuin yksityisten koulujen oppilaille.

Ammattiliittoon kuuluvat opettajat aikovat olla lakossa niin kauan, että valtio palkkaa 10 000 opettajaa lisää. He vaativat myös 18 000 määräaikaisen työsuhteen vakinaistamista.

Lähteet: Reuters, AP