Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskuksen palkinto Lea ja Pekka Kantoselle

Kuvataiteilijat Lea ja Pekka Kantonen ovat saaneet Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskuksen 15 000 euron palkinnon. Taitelijapariskunta on työskennellyt dokumentaarisen ja henkilökohtaisen videodokumentaation parissa jo 30 vuotta. Heidän työllään sanotaan olevan ainutkertainen asema videotaiteen historiassa.

kulttuuri
Pekka Ja Lea Kantonen
Pekka Ja Lea Kantonen Taidehallin näyttelyssään Kodin väreilyä. Sakari Viika

Lea ja Pekka Kantonen ovat mediataiteen pioneereja. He ovat tehneet performanssi- ja videotaidetta sekä yhteisöllistä taidetta 1980-luvun alusta lähtien. Kantoset olivat mukana Turppi-ryhmässä, jonka kollektiivisesti tekemän videoteoksen Earth Contacts (1982) katsotaan käynnistäneen suomalaisen videotaiteen 1980-luvun. Sittemminkin taiteilijapari on työskennellyt yhteistyössä taiteilijaryhmien, koulujen, museoiden ja erilaisten yhteisöjen kanssa sekä paikallisesti että kansainvälisesti.

Kantosten pitkäjänteistä työtä esiteltiin Helsingin Taidehallissa keväällä 2011 olleessa näyttelyssä Kodin väreilyä, joka oli installaatioista ja videoteoksista rakennettu teoskokonaisuus. Teokset oli koostettu yli 20 vuoden ajan kuvatusta materiaalista: kodin, ystävien ja arkitapahtumien säännöllisestä tallentamisesta. Näyttelyn prosessinomaisissa teoksissa näkyi Kantosten käsitys kodista keskustelun ja yhteisöllisyyden paikkana.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset