1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lämpötila

Suomalaiselle ihanteellinen lämpötila on 14 astetta

Suomalaiset pärjäävät parhaiten leudossa lämpötilassa. Tutkijoiden mukaan kuuma lämpötila nostaa suomalaisten kuolleisuutta suhteellisesti enemmän kuin kylmä. Kylmän ja kuuman sietokyvyssä on havaittavissa myös alueellisia eroja.

Kuva: Yle

Tänä kesänä suomalaisia hellittiin helteillä. Heinäkuu oli yksi lämpimimmistä vuosikymmeniin. Jos tutkijoihin on uskomista, viilenevä syksy tuo suomalaisille kuitenkin soveliaammat säät.

- Olemme tutkineet asiaa lähinnä väestön sairastuneisuuden ja kuolleisuuden perusteella. On ihan selvästi nähtävissä, että kuolemantapausten määrä on pienimmillään, kun vuorokauden keskilämpötila on 14 - 15 lämpöastetta, kertoo emeritusprofessori Simo Näyhä Oulun yliopistosta.

Tutkijan mukaan lämmin sää nostaa suomalaisten kuolleisuutta suhteessa jyrkemmin kuin kylmä. Kuolleisuus nousee jyrkästi keskilämpötilan pysytellessä parin viikon ajan yli 20 lämpöasteessa. Lämpimän sään vuoksi Suomessa kuolee vuosittain noin 200 ihmistä - tämä siis ilman helleaaltoa.

Tilastojen valossa kylmän sään vaikutukset kuolleisuuteen ovat kuitenkin suuremmat kuin lämpimän sään.

- Kun suurin osa vuodesta on kylmää, sillä on määrällisesti erittäin suuri vaikutus. Suomessa arvioidaan kuolevan kylmän vaikutuksiin normaalina talvena noin 3 000 ihmistä, Näyhä kertoo.

Kylmäveriset suomalaiset osaavat varustautua sään mukaan

Moniin muihin maihin verrattuna suomalaisille sopiva optimilämpötila on yllättävän alhainen. Välimeren maissa vastaava lämpötila on 22 ja 25 lämpöasteen välillä. Taiwanissa jopa 32 astetta.

Leudon ja lämpimän ilmaston maissa kuolleisuus lisääntyy huomattavasti jo, kun lämpötila alittaa 20 astetta. Vastaavasti Siperiassa kuolleisuus ei lisäänny vielä 48 pakkasasteessakaan.

Tutkijaan mukaan syy siihen, että suomalaiset pärjäävät paremmin viileässä ilmastossa, on yksinkertainen.

- Tiedämme miten kylmässä ollaan. Meillä on oikea vaatetus ja hyvät asunnot. Autot ovat lämpimiä ja osaamme laittaa kylmällä säällä lakin päähän ja pitkät alushousut jalkaan, Näyhä sanoo.

Pitkien etäisyyksien Suomessa, kuuman ja kylmän sietokyvyssä on havaittavissa myös alueellisia eroja. Pohjoisessa kestetään kylmää paremmin kuin etelässä.

- Optimilämpötila on ihan pikkusen matalampi pohjoisessa kuin Etelä- Suomessa. Pohjoisessa ihmiset myös ilmoittavat vähemmän kylmäoireita kuin esimerkiksi Helsingissä.