1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Jalkaväkimiinat kiihdyttivät tunteita eduskunnassa

Eduskunta on aloittanut syysistuntokautensa kiistelemällä jalkaväkimiinojen käytön kieltämisestä. Hallituksen esitys Suomen liittymisestä miinat kieltävään Ottawan sopimukseen on saanut vastaansa perussuomalaisten lisäksi myös kokoomuksen kansanedustajia.

Varusmiehet tekevät kranaatinheittimien uusien tuliasemien varamiinoittetta.
Jalkaväkimiinat herättivät vilkkaan keskustelun eduskunnassa.

Suomi on kulkenut pitkän tien matkalla kohti henkilömiinat kieltävää Ottawan sopimusta.

Matti Vanhasen johtama keskustan ja SDP:n hallitus linjasi jo vuonna 2004, että Suomi liittyy Ottawan sopimukseen vuonna 2012. Päätöksen takana oli myös presidentti Tarja Halosen vahva tahto.

Eduskunnassa perussuomalaisten Pentti Oinonen moitti armeijan ylipäällikön linjaa.

- Tietääkseni tasavallan presidentti Tarja Halonen perusteli aikoinaan jalkaväkimiinojen hävittämistä solidaarisuudella niitä maita kohtaan, joissa miinoja on holtittomasti kylvetty siviilien kiusaksi. Outo ja ontuva perustelu nykyiseltä puolustusvoimien ylipäälliköltä, Oinonen tuhahtaa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä vastustaa miinoista luopumista. Mielenkiintoista on, että mietinnön asiassa laatii Timo Soinin (ps.) johtama ulkoasiainvaliokunta, jolle lausunnon antaa muun muassa perussuomalaisten Jussi Niinistön johtama puolustusvaliokunta.

Demarit kaipasivat Soinia saliin

SDP:n Miapetra Kumpula-Natri kummasteli Timo Soinin poissaoloa miinakeskustelusta.

- Missä on ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Soini? Häntä olisin erityisesti halunnut tänne saliin nyt, koska hän oli viimeisen selonteon, joka vuonna 2009 hyväksyttiin, parlamentaarisen seurantaryhmän jäsen. Puheenjohtaja Soini on tuossa parlamentaarisessa seurantaryhmässä, jossa hän edusti omaa puoluettaan, hyväksynyt nämä linjaukset ilman mitään erimielisyyksiä. Ja nyt kuulemme persuedustajilta, että koko sopimusta pitäisi vastustaa, Kumpala-Natri kritisoi.

Miinakielto hajottaa kokoomuksen eduskuntaryhmää. Kokoomusedustaja Janne Sankelo roimi Kataisen hallituksen esitystä.

- Joku saattaisi sanoa, että hölmöläisten hommaa, enkä lähtisi häntä lausumastaan arvostelemaan, Sankelo sivaltaa.

Myös kokoomuksen konkariedustaja Ben Zyskowicz muisteli vastustaneensa miinoista luopumista vuonna 2004. Nyt tämä juna on Zyskowiczin mukaan kuitenkin mennyt jo ohitse, eikä paluuta miinoihin enää ole.