Kätketyt kirjaharvinaisuudet kertovat kiehtovat tarinansa

Turun yliopiston kirjasto päästää tänä syksynä vierailijat tutustumaan maanalaisiin aarteisiinsa, joista vanhimmat ovat 1400-luvulta. Myös Suomen vanhin sanomalehti ja Aleksis Kiven aikoinaan omistama eläintieteen kirja löytyvät kirjaston maanalaisista holveista.

kulttuuri
Venetsiasta peräisin oleva latinankielinen raamattu vuodelta 1480 on taidokkaasti kultakoristeltu.
Venetsiasta peräisin oleva latinankielinen raamattu vuodelta 1480 on taidokkaasti kultakoristeltu.YLE / Jouni Koutonen

Vähän päälle 400 hyllymetriä. Sen verran Suomessa präntätään vuodessa kirjoja, lehtiä, mainoksia... Pelkastään aikakauslehtiä ilmestyy vuodessa noin 5 000 numeroa, kun mukaan lasketaan yritysten, yhdistysten, seurakuntien ja muiden tahojen julkaisut!

Vapaakappalelain mukaan painotalojen on toimitettava jokaisesta Suomessa painettavasta painotuotteesta yksi kopio kuudelle eri taholle. Yksi näistä on Turun yliopiston kirjasto, joka on maamme toiseksi laajin heti Helsingissä sijaitsevan Suomen kansalliskirjaston jälkeen.

Laki koskee kaikkia painotuotteita. Jos morsiuspari painattaa sata kutsua hääjuhlaansa, pyöräyttää painotalo kuusi ylämääräistä kutsua lain määräämille tahoille. Vuosikymmenten tai -satojen jälkeen ne voivat olla kulttuurintutkijoille tärkeää materiaalia meidän ajastamme.

Kirjastoamanuenssi Matti Helanko hymähtää, että viikottaisesta rullakkolastista voi löytyä todella omituisiakin opuksia.

– Jotkut ovat enemmän pehmoleluja. Välillä on vaikea havaita, missä lelu loppuu ja kirja alkaa, naurahtaa Helanko hypistellen puristettaessa vinkuvaa kumikrokotiilia, jonka leukoja tai pyrstöä nostamalla löytyy kuin löytyykin kirja, oikeastaan kaksikin.

Oikeita aarteita löytyy kirjaston maanalaisista holveista lukkojen takaa. Ne on painettu pian sen jälkeen kun Gutenberg keksi kirjapainon. Ennen vuotta 1500 painettuja inkunaabeleja eli kehtopainoksia on Turkuun päätynyt kolme kappaletta, niistä ehkä hienoimpana taidokkaasti kultakoristeltu, venetsialainen Raamattu vuodelta 1480.

Muita aarteita ovat Henrik Gabriel Porthanin ja Aleksis Stenvallin, sittemmin Kiven, kourissaan pitämät kirjat, joihin ammoiset omistajat ovat jättäneet myös puumerkkinsä.

Ja tietenkin holveista löytyy Suomen ensimmäinen sanomalehti, 1771 perustettu Tidningar Utgifne Af et Sällskap i Åbo. Ohuet pokkarinkokoiset lehdykäiset on sidottu yhteen kirjaksi.

– Tietotoimistoja ei ollut eikä kuvatoimistoja, joten tämä oli enemmän kaunokirjallista, mutta kyllä täällä "nyheter" on ihan lopussa kuitenkin. Lumppupaperille painettuina nämä ovat hyvin säilyineitä. Mutta eivät nämä kokonsa puolesta sopineet torikäyttöön, silakoita ei voinut kääriä sen aikaiseen sanomalehteen!

- Sittemmin ne hiukan kasvoivat isommiksi ja niissä oli kaikennäköisiä uutisia. Kerrottiin mm. se, ketkä matkustavaiset ovat saapuneet kaupunkiin ja asettuneet kaupungin hotelliin asumaan, ihan nimeltä mainiten. Paljon muita uutisia ei ollut, mitä sitten jotkut kirjeellä lähetteli maakunnista, kuvailee Helanko.

Kirjastoamanuenssi Matti Helangon vetämiä kierroksia järjestetään Turun yliopiston kirjaston 90-vuotisjuhlien kunniaksi syksyn aikana joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona.

Lähteet: YLE Turku