1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansanedustajan syksy alkaa talouskriisin keskellä

Eduskunnan syyskausi alkaa tänään, mutta kansanedustajista moni on aloittanut työt jo viime viikolla. Kansanedustaja Tuija Brax odottaa syksyn olevan hektinen talouskriisin takia.

talous
Oikeusministeri Tuija Brax. Lähde: Yle

Eduskunta aloittaa tänään työrupeamansa mielenosoitusten keskellä. Aamupäivällä kuorma-autoilijat lobbasivat muun muassa polttoaineveron korotuksia vastaan, Maan ystävät protestoivat ilmastonmuutosta vastaan ja Pand taiteilijoiden puolesta.

Sekaan mahtuvat myös töitään aloittelevat kansanedustajat. Tuija Braxin (vihr.) työpöytä näyttää hämmästyttävän tyhjältä.

- Tämä tyhjyys oli tavoite. Me olemme tehneet tänä kesänä ison työn ja heittäneet hirvittävän määrän paperia roskiin. Tässä on enää jäljellä tämän kesän paperit - valtiontalouden tarkastusviraston raportteja ja joitakin talouskriisiin liittyviä papereita, sanoo jo vuonna 1989 juristiksi taloon tullut Brax.

Syksyn vaikeat päätökset eivät pelota

Vaikka eduskunnan syksy alkaa tänään, ovat varsinkin Uudellamaalla ja Helsingissä asuvat edustajat aloittaneet työnsä viimeistään lasten koulun alkaessa.

- Meillä valiokuntien puheenjohtajilla ja neuvoksilla on tilanne vähän sama kuin opettajilla, me suunnittelemme etukäteen koko syyskauden. Odotan syksyn olevan hektinen ja osittainkin historiallinen, sillä saatamme loppuun perustuslain muutoksen, jonka esittelin viime kaudella ministerinä.

Moni valiokunnista on kokoontunut jo viime viikolla talouskriisin takia. Eduskunta joutunee tekemään syksyllä nopeita ja isoja päätöksiä. Pelottaako Braxia?

- Ei minua pelota, mutta sekin tunne on hyvä tunnistaa. Ilmassa on elementtejä todella pahasta lamasta, mutta myös paljon mahdollisuuksia. Finanssikriisin jälkipuinti halutaan hoitaa kunnolla - komissio valmistelee parhaillaan muun muassa varainsiirtoveroa ja muita finanssimarkkinoiden valvontainstrumentteja.

Suomalaisella kansanedustajalla on valtaa

Brax kokee suomalaisen kansanedustajan aseman olevan yksi maailman vaikutusvaltaisimmista, sillä edustajat ovat perustuslaista johtuen erittäin hyvin informoituja.

- On omasta aktiivisuudesta kiinni, että saa luettavakseen asiakirjan kuin asiakirjan. Suuren valiokunnan jäsenet saavat ministereiltä kaiken tiedon, mitä ymmärtävät vain kysyä. Lisäksi meidän ministerimme ovat velvoitettuja hakemaan mandaattinsa eduskunnalta. Jos maailmassa joku kansallisen parlamentin jäsen voi vaikuttaa, niin kyllä se on suomalainen kansanedustaja.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi