1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Designpääkaupunkivuosi jakaa muotoilun kenttää

Muotoilualan pienyrittäjät ovat jäämässä Designpääkaupunkivuoden byrokratian jalkoihin. Design ymmärretään tässä yhtydessä muotoilijoiden mielestä jo liiankin laveasti, muun muassa palveluina.

kulttuuri
Helsinki World Design Capital -logo
Helsinki oli muotoilupääkaupunki vuonna 2012.WDC Helsinki 2012

Muotoilukonsultti ja -kriitikko Kaj Kalin näkee suurten institituutioiden ja kulttuurilaitosten jakavan World Design Capital 2012 -teemavuoden mahdollisuudet keskenään.

Tilanne on Kalinin mielestä nyt jakamassa muotoilun kenttää kahtia ja edessä voi olla alan suuri murros ja kriisi. Toisaalta se voi myös paljastaa kulttuurihallinnon rakenteita, Kalin toteaa.

Moni pieni muotoiluyrittäjä on jäänyt ideoineen ja projekteineen teemavuoden ulkopuolelle.

- Tässähän pitäisi tehdä jonkinlainen äkkikäänne, jossa tehdään avoimeksi nämä 1400 hakemusta ja hyväksytyt esitellään nyt nopeasti perusteluineen miksi ne on hyväksytty. Perustelut, pelkään, tulevat jäämään kokonaan pois näistä valituista projekteista. Tästä on jäänyt monille sellainen ulkopuolelle jäämisen tunne jo nyt, Kalin huokaa.

Helsingin, Vantaan, Espoon, Lahden ja Kauniaisen yhteinen designpääkaupunkivuosi alkaa neljän kuukauden kuluttua.Teemavuoden organisaatio julkistaa designpääkaupungin ensi vuoden näyttelytarjonnan tänään tiistaina.

Espoossa lanseerataan hyvinvointi-designia

Espoo kutsuu espoolaiset järjestöt mukaan ideoimaan designpääkaupunkivuoden tapahtumia. Espoo on ottanut teemavuoden vastuualueekseen hyvinvointi-designin. Kaupungissa palveluja ja arkiympäristöä halutaan muotoilla asukkaiden hyödyksi ja iloksi, kertoo järjestöjen koollekutsuja, Espoon perusturvajohtaja Juha Metso.

- Me olemme jakaneet sen ikään kuin kolmeen osaan. On elämän hyvinvointi-design, sitten on palvelumuotoilua ja kolmas on ympäristön ja arkkitehtuurin muotoilua. Erilaisia teemoja on siis näissä viidessä WDC-kaupungissa. Kaikenkaikkiaan näitä WDC-asioita rahoittaa jonkin verran se yhteinen säätiö, mutta aika paljon näitä hyvinvointiin liittyviä asioita tehdään osana normaalitoimintaa, vaikkapa sosiaali- ja terveystoimessa tai sivistystoimessa, Metso selvittää.

Järjestöjen ideointipäivä järjestetään Soukassa, Soukan palvelutalon ruokasalissa, tämän viikon torstaina alkaen kello 14.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi