Harva sieni on myrkyllinen

Kuluva syksy on ympäri Suomea sienten suhteen erittäin hyvä, eikä Keski-Suomi tee poikkeusta. Joissakin paikoissa merisuola on jo päässyt kaupoista vähiin kun poimijat suolaavat saalistaan. Maakunnan metsistä löytyy puolisentoista tuhatta eri sienilajia.

sienet
käsi poimii sientä
Punkit viihtyvät aluskasvillisuuden seassa.Yle

Käyttökelpoisia ruokasieniä Keski-Suomesta löytyvistä sienilajeista on ehkä joka kymmenes, eli ruokasieniä löytyy noin 150 lajia. Myrkyllisiä lajeja on selvästi vähemmän, parikymmentä. Suurin osa sienistä ei siis ole kelpoja ruokasieniä, mutta ei myrkyllisiäkään.

- Ne saattavat olla yksinkertaisesti pahan makuisia. Monet sienilajit ovat kitkeriä, niistä tehty ruoka maistuu pahalle, mutta ei sen syömisestä mitään kummenpaa seuraa. Osa taas on liian kovia tai liian pieniä, kertoo sienitutkija Panu Halme Jyväskylän yliopistosta.

Osa taas on niin harvinaisia, ettei niistä edes oikein tiedetä voiko niitä syödä.

Vaarallisen myrkyllisiä muutama laji

Myrkyllisistäkin sienistä suurin osa on sellaisia, että niitä pitää syödä runsaasti joutuakseen sairaalakuntoon. Tappavan myrkyllisiä ja pelättäviä on vain muutama laji. Näitä ovat ainakin valkokärpässieni (siirryt toiseen palveluun), suippumyrkkyseitikki (siirryt toiseen palveluun), pulkkosieni (siirryt toiseen palveluun) ja raaka tai väärin kypsennetty korvasieni (siirryt toiseen palveluun). Erittäin vaarallista kavalakärpässientä (siirryt toiseen palveluun) ei ole tavattu Keski-Suomesta

- Menee hysterian puolelle, jos ajatellaan, että surin osa sienistä on jotenkin vaarallisia tai pelottavia. Pitää tunnista ne muutamat vaaralliset, ja sen jälkeen kaikki on hyvin, Halme sanoo.

Älä luota eläimeen

Sienet kuuluvat myös monen eläimen ruokavalioon. Se kuuluisa vanha kansa on sanonut, että jos eläin syö jotakin sientä, on se turvallinen myös ihmiselle. Tämä ei pidä paikkaansa.

- Märehtijät, kuten hirvet, lampaat ja lehmät, pystyy syömään aika suurta osaa näistäkin sienistä jotka ovat meille myrkyllisiä. Märehtijöille ei näytä olevan niin tarkkaa, myrkyt neutraloituvat mahassa, Halme sanoo.

Esimerkiksi poro popsii punaista kärpässientä ilman minkäänlaisia oireita. Eläimetkin kuitenkin valikoivat parhaat päältä. Jos tarjolla on erilaisia sieniä, ensimmäisenä eläimet syövät niitä jotka ihmisellekin parhaiten maistuvat.

- Sieniharrastajat ovat kokeilleet lampailla. Eri sieniä riviin laitumelle, ja yleensä se on joku herkkutatti joka sieltä ensimmäisenä häviää, Halme sanoo.

Lähteet: YLE Keski-Suomi