Valkoposkihanhilta loppui ruoka

Valkoposkihanhien kannan kasvu näyttää pysähtyneen pääkaupunkiseudulla, sillä niille ei riitä enempää ravintoa. Hanhille kelpaamaton ketohanhikki on vallannut rantanurmet.

valkoposkihanhi
Pääkaupunkiseudulla majailee noin 8000 valkoposkihanhea.
YLE/ Maija Mokkila

Vapaaehtoiset lintuharrastajat saivat viime viikonlopun laskennoissaan valkoposkihanhien nuppiluvuksi pääkaupunkiseudulla 8 700 yksilöä. Toisin kuin muualla Suomessa, pääkaupunkiseudulla kannankasvu on pysähtynyt.

Suurimmat laumat oleilevat Espoon Laajalahdella, Vantaan Hiekkaharjussa ja Helsingin Tuomarinkylän Niskalassa. Pääkaupunkiseudun syyskanta kasvoi edellisestä vuodesta vain neljällä prosentilla, kun koko maassa kasvua oli 24 prosenttia.

Erityisesti ravinnon riittävyys näyttäisi rajoittavan pesimäkannan kasvua, kun niille ravinnoksi kelpaamaton ketohanhikki valtaa rantanurmia.

Supikoirat tuhosivat pesintöjä

Valkoposkihanhi pesii vain saarilla sekä luodoilla eikä pesintöjä ei ole todettu mantereen puolella. Näin hanhet pyrkivät välttämään pesiä ryöstäviä maapetoja. Kuitenkin aika ajoin pesimäyhdyskuntiin pääsee nisäkäspetoja.

Tänä vuonna yhdelle Helsingin tärkeimmistä valkoposkihanhien pesimäsaarelle pääsi supikoiria, jotka tuhosivat kymmenien valkoposkien pesinnät.

Lähteet: YLE Helsinki