1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sairaalat ja terveyskeskukset

Harrastevammat tuovat potilaita päivittäin sairaalaan

Eri vuodenaikojen harrastukset rytmittävät myös poliklinikoiden ja sairaanhoidon kiireitä. Kevättalvella hoidetaan erilaisia vammoja kuin syksyllä. Esimerkiksi Päijät-Hämeen keskussairaalassa urheilukolhuja hoidetaan tiheään.

Kuva: YLE

Harrastuksissa syntyneitä vammoja hoidetaan Päijät-Hämeen keskussairaalassa lähes päivittäin. Onnettomuuksia sattuu usein esimerkiksi palloilulajeissa.

Päijät-Hämeen keskussairaalan ortopedian ja traumatologian ylilääkäri Jussi Haapala kertoo, että vahingot kulkevat myös vuodenaikojen mukaan.

- Keväällä sattuu lumilautailuvammoja, kun ollaan paljon laskettelurinteessä. Kesäisin sitten hoidetaan trampoliinivammoja, joissa oli taannoin selvä piikki.

Tapaturmia satttuu kaikenikäisille, huomauttaa ylilääkäri Jussi Haapala.

- Kyllä kaikkia ikäluokkia on, mutta nuoret ehkä liikkuvat enemmän, joten heillä saattaa jonkin verran olla enemmän urheiluun liittyviä vammoja.

- Yleisimpiä ovat nilkan nyrjähdykset esimerkiksi jalkapallon tai lentopallon yhteydessä.

Suuri osa pienistä urheiluvammoista voidaan hoitaa avoterveydenhuollon puolella. Vaativimmat tapaukset ohjataan kuitenkin suoraan keskussairaalaan, monesti hoito jatkuu erikoissairaanhoitoon myös lähetteellä.