Lapsuuden leikki katkeaa lyhyeen

Suomalaiset lapset lopettavat leikkimisen kaksi vuotta aikaisemmin kuin muissa Skandinavian maissa, mikä aiheuttaa sosiaalisia ongelmia ja taipumusta väkivaltaisuuteen, väittää kirjailija Jukka Laajarinne. Myös pakkoharrastaminen ja suorittaminen pitäisi Laajarinteen mukaan muuttaa piristäväksi ja mukavaksi vapaa-ajan toiminnaksi.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Yhteiskunnassa, joka kannustaa lasta leikkimään ja etsimään sekä nuorta kritisoimaan, kehittyy aikuisia, jotka harrastavat, etsivät sekä kehittävät itseään koko elämänsä ajan. Leikkiminen kielletty – kontrolliyhteiskunnan lapset -kirjan kirjoittaja Jukka Laajarinne ei usko, että leikkimiseen kannustetaan tarpeeksi.

- Leikkimiseen kannustamisessa ollaan heikoilla. Lapset lopettavat Suomessa leikkimisen kaksi vuotta aiemmin kuin muissa Skandinavian maissa. Samaan aikaan lapset kokevat lapsuuden loppuvan.

Laajarinne tietää tutkimuksia, joiden mukaan niillä lapsilla, jotka lopettavat leikkimisen muita aikaisemmin, on muita enemmän sosiaalisia ongelmia ja taipumusta väkivaltaiseen käyttäytymiseen.

- Leikin lopettaminen aikaisin on siis todella huolestuttavaa, Laajarinne toteaa.

Harrastusten pitää olla kivoja ja piristäviä

Vaikka leikkimiseen ei kannusteta riittävästi, harrastuksiin usutetaan Laajarinteen mukaan toisinaan jopa liikaa.

- Harrastukset on hyvä juttu. Ne ohjaavat ja kontrolloivat lasten ajankäyttöä. Jos harrastetaan jostain muusta syystä kuin siitä, että se on mukavaa ja piristävää, ollaan pahasti hakoteillä ja voidaan puhua suorittamisesta.

Laajarinteen mielestä jotkut vanhemmat pakottavat lapsiaan harrastamaan.

- Haastattelututkimuksista käy ilmi, että esimerkiksi soittamista harrastavat lapset kuvailevat harrastustaan puurtamiseksi tai raatamiseksi tai muilla sellaisilla termeillä, joita aikuiset käyttävät työelämästä. Lapsille koulu on jo pakkosuorittamista, joten vapaa-ajan pitää olla rentouttavaa ja kivaa.

- Mielestäni on huolestuttavaa, että lapsen pitäisi löytää oma lajinsa tai juttunsa varhaisessa vaiheessa. En usko, että kaikkien tarvitsee edes löytää omaa lajiaan. Pitäisi kokeilla enemmän uutta ja kehittävää, Laajarinne pohtii.

Luovuus tuhotaan jo lapsena

Jukka Laajarinne toteaa kirjassaan, että Suomi on lapsenmurhaajien yhteiskunta, koska se tuhoaa lasten luovuuden.

- Tällaisista lapsista ei tule aktiivisia aikuisia. Harrastajia kyllä, mutta ei sellaisia aktiivisia kansalaisia, joita kiinnostaisi esimerkiksi yhteiskunnallinen osallistuminen.

Laajarinne uskoo, että ilmiö on pitkän kehityskulun tulos ja kulttuurimme piirre. Kirjailijalla on kuitenkin ajatus, jolla leikkimisen ja luovuuden tuhoavasta umpiosta päästäisiin ulos.

- Lapsilla on oma elämänsä eikä heistä tarvitse tehdä jonkin alan erikoisosaajia. Meidän ei tarvitse toteuttaa omia unelmiamme lastemme kautta. Jos annamme lapsille mahdollisuuksia erilaisiin harrastuksiin ja kokeiluihin, voi olla, että sieltä löytyy mukava elämäntapa jonkin harrastuksen myötä.