1. yle.fi
  2. Uutiset

Beroan saarto päättyi

Rakennusliitto tarkasti keskiviikkoaamuna Rautaruukin koksaamoremonttiin tulevien ulkomaalaismuurareiden työehtoja. Liitto on purkanut saksalaisen Beroa Deutschlandin saarron, ja liki 40 puolalaista muuraria pääsi aloittamaan työnsä Rautaruukin koksaamolla. Liitto halusi kuitenkin selvittää etukäteen millä ehdoilla muurarit töihin tulevat.

talous
Rautaruukin tehdasalue
YLE

Rakennusliiton mukaan koksaamoremonttiin tulevien asiat ovat sopimusten mukaisia. Aluetoimitsija Seppo Lopakan mukaan Beroa Deutschland -yritys oli nyt huolehtinut työsopimuksista ja antanut niistä tietoa. Lisäksi työvuoroihin oli merkitty lepopäiviä.

Koksaamoremontissa on noin 40 puolaista, joista valtaosa työskenteli myös masuunin korjauksessa. Rakennusliitto varmisti, että työntekijät ovat saaneet masuuniremontista sopimuksen edellyttämän palkan.

Keskiviikkoaamuna purettu saarto alkoi vajaa kuukausi sitten masuuniremontin halpatyöepäilyjen takia.

Alunperin epäilyt puolalaisten ja portugalilaisten alipalkkauksesta ja liian pitkistä työajoista ottivat esille Rautaruukin työntekijät. Työntekijöiden mukaan masuuniremontissa rikottiin työaikalakia ja työehtosopimusta sekä Beroan ja Rakennusliiton sopimusta.

Rautaruukin pääluottamusmies Mika Vuoti arvioi, että Beroalle ja Rautaruukille ei kuitenkaan ole tulossa erillisiä korvausmaksuja tai tuntuvia sanktioita.

Ainoastaan työaikalain rikkomisen osalta voi tulla hyvin pienimuotoisia sanktioita, mutta näin lait ja asetukset on rakennettu, että työnantajalla niitä on mahdollisuus rikkoa mutta ilman sanktioita, sanoo pääluottamusmies Mika Vuoti.

- Palkkasaatavien osaltahan asiat todennäköisest ovat kunnossa, kuten Rakennusliitto ilmoitaa. Toivottavasti yhtiö ei hyväksy enää jatkossa tällaisia vilunkipelejä harjoittavia yhtiöitä tänne töihin, Vuoti lisää.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi