1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. konservointi

Mannerheimin hovikone esittelyvalmis

Suomen ilmavoimien ensimmäinen kuljetuskone on entisöity esittelykuntoon. Hämeenlinnassa runsaat parikymmentä vuotta, 80-luvun alkupuolelle, kahviona toiminut ja Hanssin Jukkana tunnettu DC-2 on saanut lempilapsen aseman suomalaisten mielissä. Osia etsineet entisöijät eivät ole EI-vastauksiin törmänneet.

konservointi
Douglas DC-2-kuljetuskone
Yle

Hanssin Jukkana tunnetun DC-2 -koneen entisöinnistä vastasi alan ammattilaisista koostunut työryhmä Ilmasotakoulun Killan johdolla. Työhön uponneita talkootunteja ei ole laskettu, mutta vuosi sitten aloitettuihin entisöintitöihin osallistui runsaat 50 henkilöä.

Mannerheimin hovikoneenakin toimineen kuljetuskoneen entisöinti on merkittävää koko lentokone- ja entisöintihistorian kannalta, sanoo entisöintiprojektin johtajana toiminut eversti evp Juha Suonperä.

- Tämän vuoden aikana olen huomannut, että kyllä tämä sellainen suomalaisten lempilapsi on. Kaikki varttuneemmat ihmiset suhtautuvat siihen lämpimästi ja kukaan ei sano ei, kun jotakin pyytää, sanoo Suonperä.

Koneesta vuosikymmenten saatossa irrotettuja osia oli tallessa vielä melkoisesti. Esimerkiksi Hämeenlinnan ilmailukerho keräsi koneesta aikoinaan luovutettuja osia palautettavaksi historialliseen koneeseen. Nyt entisöijiltä puuttuu enää joitakin suuntimolaitteita tai vastaavia teknisiä osia.

Hanssin Jukan entisöintiä pidetään merkittävänä tekona. Museokuntoon se pyritään saamaan vuonna 2013.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi