1. yle.fi
  2. Uutiset

Hauholaisrehtorit peräävät avointa keskustelua Alvettulan koulusta

Hauhon Alvettulassa nousi melkoinen haloo, kun aamukahvipöydissä luettiin ilmoitus Alvettulan kyläkoulun 3. - 6. -luokkien siirrosta Hauhon Yhtenäiskoululle. Rehtorit äimistyivät ohittamisestaan tiedottamisessa ja kyläläiset pillastuivat. Hämeenlinnan kaupungin mukaan visiot ovat vasta alustavia. Voisiko Alvettula ollakin saamamiehen roolissa?

Alvettula, Hämeenlinna
Jukka Isotalo ja Pekka Paappanen radiostudiossa
Hauhon Yhtenäiskoulun rehtori Pekka Paappanen (oik.) ja Alvettulan koulun rehtori Jukka Isotalo Yle Radio Hämeen studiossa keskustelemassa Alvettulan koulusta.YLE / Tiina Kokko

- Mitään ei ole päätetty; varsinaiset päätökset ovat poliittisia. Tässä oli kyse yhdestä, alustavasta visiosta. Näin ollen niin sanottua virallistakaan tiedottamista ei ole ollut. Kouluasiaan on myös muita tarkastelukulmia: esimerkiksi, että ei tehdä mitään tai investoidaan, sanoo opetuspalveluiden tilaajapäällikkö Antti Karrimaa Hämeenlinnasta.

- Keskustelukulttuuriin tarvittaisiin avoimuutta. Hauhon kunnan aikana totuimme siihen, että asioista puhutaan avoimesti, mutta tässä on tietysti opettelun paikka, sanoo Hauhon Yhtenäiskoulun rehtori Pekka Paappanen.

"Satsataan Alvettulaan"

Molempien koulujen rehtorit liputtavat Alvettulaan satsaamisen puolesta.

- Meidän koululla on hyvät oppilasennusteet. Jouduimme ottamaan käsityötilat oppilaskäyttöön, ja nyt tarvitaan satsausta muihinkin kuin käsityötiloihin. Alvettulaan kannattaisi panostaa kunnolla, sillä myös varhaiskasvatustiloja tarvittaisiin, sanoo Alvettulan koulun rehtori Jukka Isotalo.

- Koulu- ja päivähoitoasioiden sujuvuus on moneen kertaan todistettu vetovoimatekijä. On hieman ristiriitaista, että valtio pistää rahojaan pienten ryhmäkokojen saamiseksi, mutta kaupungin suunnitelmat eivät tue tätä, kritisoivat rehtorit.

- Niin sanottu nollavaihtoehto on kaikista huonoin. Nyt tarvitaan selkeitä päätöksiä. Koulu tarvitsee tiloja, ja päättäjillä pitäisi olla kyky nähdä alueen etu tarpeeksi kauaskantoisesti. Seutukuta tarvitsee kokonaisvaltaista kehittämistä eikä muutamia lisäneliöitä, muistuttaa Pekka Paappanen.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi